Намалелите приходи от основна дейност дейност – разликата между лихвите

...
Намалелите приходи от основна дейност дейност – разликата между лихвите
Коментари Харесай

Защо скачат таксите: Отговорите на банките



Намалелите доходи от съществена активност дейност – разликата сред лихвите по депозити и заеми принуждава банките да завишават своите такси. Това излиза наяве от коментар на Асоциацията на банките в България във връзка подхванатите дейности от някой трезори да усилят цената на услугите, които правят.

Причината за по-ниските приходи от отпуснати заеми е водената от централните банки включително и на Европейската централна банка политика за ниски лихви, която принуждава кредитните институции да потърсят нов бизнес модел за финансиране на своите действия.

Също по този начин регулациите в региона на банковите и финансовите услуги нарастват доста - и като брой, и като тежест на условията, а банките извършват безплатно и редица, предоставени им от страната функционалности, надлежно, нарастват и обвързваните разноски на банките за задачата.

От АББ показват, че все още семействата разходват към 1,8% от прихода си за финансови услуги част, от които са и банковите, а наклонността през последните 5 години този дял да понижава.

Ето и цялото писмо на Асоциацията на банките в България изпратено до bTV:

Постепенното възобновяване на стопанската система на България от отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19 води до увеличение на бизнес интензивността и потреблението, които водят до растеж на съществени индикатори за резултатите на банковата система, в това число и общата сума на приходите на банките от такси и комисиони, свързани с нараствания платежен оборот.

През последните години регулациите в региона на банковите и финансовите услуги нарастват доста - и като брой, и като тежест на условията, а банките извършват безплатно и редица, предоставени им от страната функционалности, надлежно, нарастват и обвързваните разноски на банките за задачата.

Банките са доста по-регулирани от останалите финансови медиатори, а високата сигурност, надеждност и акуратност, които безкомпромисно обезпечават в активността си, се осъществят посредством и на непрекъснатото вложение в цифровизация и повишение на киберсигурността, както и в развиване на качеството на техния личен състав.

Промените в банковите такси демонстрират, че потреблението на отдалечени канали за банково обслужване е доста по-изгодно за банковите клиенти, които от ден на ден се ориентират към подобен вид обслужване, имащ голям брой преимущества по отношение на обичайното реализиране на банкови интервенции на гише.

Бихме желали да подчертаем, че всяка банка сама дефинира цената на услугите, които дава на клиентите си, съгласно своя бизнес модел, тактика за развиване и признатите вътрешни правила.

През последните години следим засилена наклонност банките да печелят все по-малко от главната си активност – разликата сред лихвите по депозити и заеми. Решенията по паричната политика на водещите централни банки, в това число ЕЦБ, върху които банките не могат да въздействат, предопределят средата на ниски и негативни лихвени проценти, към които банките, освен в България, следва да приспособяват своите бизнес модели, с цел да съхраняват устойчивостта си.

Отбелязваме, че се резервира наклонността делът нa чистия приход от тaĸcи и ĸoмиcиoни към общия чист действен приход нa бaнĸoвaтa система в България да е под междинното равнище за Европейски Съюз. Нивото за България възлиза нa 28,4%, ĸoeтo e под междинното равнище за EC от 31,6%, съгласно данните нa Европейския бaнĸoв орган (EБO) към ĸpaя нa юни 2021г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР