Налозите от бизнеса нараснаха с 6%Най-голям ръст на приходите в

...
Налозите от бизнеса нараснаха с 6%Най-голям ръст на приходите в
Коментари Харесай

Събраха 11% повече от данъка върху доходите

Налозите от бизнеса набъбнаха с 6%


Най-голям растеж на приходите в бюджета през първите 10 месеца на годината има при налога върху приходите – с 10,8%, до малко над 3 милиарда лева, сочат данните на Министерството на финансите. Това значително се дължи на повдигането на минималната заплата от 460 лева на 510 лева от началото на годината. По-високите заплати обаче също вървят нагоре, което покачва и приходите от налога върху приходите. При приходите от осигуровки също има сериозен растеж – с 13,3%. Това се дължи както на повишението на минималната заплата и на растежа на приходите, по този начин и на повдигането на вноската за пенсия от началото на годината с 1% до 19,8%. Получените пари от фондовете на Европейски Съюз набъбнаха с близо 34% на годишна база и до края на октомври са 1,5 милиарда лева, сочат данните на МФ. Това демонстрира сериозен прогрес при усвояването на парите от Европейски Съюз.

Бизнесът заплати с 6,3% повече корпоративни налози през първите 10 месеца на годината. От януари до октомври от корпоративни налози в хазната са влезнали 1,7 милиарда лева, при 1,6 милиарда лева година по-рано. Увеличението на приходите от налог облага е доста добра вест за страната и демонстрира оживление на стопанската система и излизане на сивия бранш на ярко. Това се удостоверява и от приходите от Данък добавена стойност, които до края на октомври нарастват с 8,3%. Увеличението на приходите от Данък добавена стойност доста изпреварва растежа на стопанската система, който се движи към 3,4%, Това демонстрира, че растежът на приходите от налога се дължи на излизане на оборотите на ярко.

Приходите в хазната от данък върху алкохола за първите 10 месеца на годината са 262,6 млн. лева, което е растеж с 3,7% на годишна база. Увеличението се дължи на излизане на част от сивия бранш на ярко, защото от началото на годината няма промени в акциза за спиртните питиета.

През ноември осъществяването на бюджета също е доста положително. В резултат в края на ноември бюджетът има остатък от 2,811 милиарда лева, сочат предварителните данни на МФ.

За 4 години


Приходите набъбнаха с 10 милиарда лева


Тази година ще завърши с 10 милиарда лева повече данъчни доходи в хазната спрямо 2014 година, сподели министърът на финансите Владислав Горанов. Въпреки положителните резултати обаче, са вероятни нарушавания в системата. Помолен да разяснява ареста на контрольор от Национална агенция за приходите, изискал рушвет от търговец, Горанов съобщи: “Ежедневна е битката в това отношение. Уверявам ви, че няма чадър над никого ”. Той прикани всеки, който има информация за непозволени дейности от страна на данъчни чиновници, да алармира способените органи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР