Наличните водни ресурси в страната са достатъчни за населението и

...
Наличните водни ресурси в страната са достатъчни за населението и
Коментари Харесай

Проф. Емил Бурназки: Няма проблем с водния ресурс, въпросът е как го ползваме

„ Наличните водни запаси в страната са задоволителни за популацията и промишлеността. Не е казусът в ресурса, а по какъв начин го употребяваме, по какъв начин го възвръщаме. Осигуряването на вода е многостранна задача – хидроложки данни, инфраструктура, ограничение на загубите на вода, ръководството на водните запаси, а постоянно ползите са спорни “.

Това акцентира пред БНР проф. Емил Бурназки от Института за проучване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките.

Той напомни, че оборудванията се построяват по този начин, че да задържат вода и да се употребяват и при сухи интервали, „ само че въпросът е по какъв начин се поддържат “:

„ Трябва да има задоволително водомерни уреди, да има досегаемост до хидрометеорологичните данни за по-общо прилагане “.

Българска академия на науките има предложение за запазване на качеството на питейната вода от пречиствателната станция на язовир Студена. Препоръките ще оказват помощ за пестенето на водата, за опазването на околната среда:

„ Населението би трябвало да предприеме ограничения – да прецежда водата, да я изварява, с цел да се избегнат болести “. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР