Наличието на бели петна върху ноктите е един от най-често

...
Наличието на бели петна върху ноктите е един от най-често
Коментари Харесай

На какво се дължат белите петна по ноктите?

Наличието на бели петна върху ноктите е един от най-често срещаните - и неразбрани - проблеми с ноктите. Противно на общоприетото разбиране, те нормално не се дължат на недостиг на витамини.

За да разберем повода за белите петна, първото, на което би трябвало да обърнем внимание, е дали са единични, или обгръщат по-голям сектор от нокътя. Ако са ситуирани на единични места, това евентуално е нищожен проблем, до момента в който огромният бял пласт може да е сигнал за гъбична зараза.

Това може да се ревизира с елементарен тест: в случай че при напън на засегнатия нокът бялата област към момента се вижда, тя евентуално е обвързвана с външни фактори като нападателно пилене да вземем за пример. Но в случай че бялата зона изчезне, това демонстрира, че е наранена кожата на нокътното легло - което може да е симптом за по-сериозен здравословен проблем.

Какви могат да бъдат главните аргументи за появяването на бели петна по ноктите, както и методите на лекуване - ето какво сочат от Today.

Травма

Най-често се предизвиква от маникюра. Пилене, изрязване и избутване на кожичките, както и лаковете могат да причинят бели петна. Ако нокътя се полира неведнъж и прекомерно нападателно, ще се изтъни нокътната плочка - и резултатът ще са освен петната, само че и разединение.

Лечение: белите петна, дължащи се на контузия, ще изчезнат сами с времето. Но би трябвало трябва да бъдем деликатни и щадящи към ноктите си.

Гъбична зараза

Обикновено предизвикват жълти нюанси. Но от време на време гъбичките могат да бъдат по-повърхностен тип, който оставя дребен бял филм върху нокътя.

Лечение: гъбичните инфекции изискват посещаване при кожен лекар, който ще предпише подобаващото лекарство, което ще реши казуса.

Кератинова гранулация

Представлява бели грапавини по повърхността на ноктите, които най-често се появяват в следствие прекомерно дълго носене на. Причината е, че нокътят не се ексфолира вярно поради покритието, оставено за по-дълъг интервал от време.

Лечение: в случай че кератиновите гранули са дребни и повърхностни, евентуално ще изчезнат сами. Вариант е и деликатно да се изпилят. Но в случай че казусът се появява постоянно, може да помислим за интервал, от няколко седмици, в който да не използваме лак за нокти.

Онихолиза

Иначе казано, отлепяне на нокътя. Той стартира да се повдига от нокътното легло, което може да остави бяло леке по ръба, където е обособен. Състоянието може да възникне от пострадване, гъбична зараза или псориазис, написа lifestyle.bg. Често е съпроводено и с болежка.

Лечение: то е според от повода. Ако е резултат от контузия, евентуално казусът ще се позволи, когато нокътят израсне. Ако повода е гъбична зараза, ще би трябвало да се прибегне до банкет на медикаменти.

Здравословни положения

Ако половината или 80% от нокътя наподобява бял, това към този момент може да се дължи на редовно заболяване - като бъбречно или цироза на черния дроб. Понякога и ниското равнище желязо в организма може също да аргументи бели петна.

В сходни случаи е нужно да се създадат нужните медицински проучвания, които да открият какво се случва в тялото ни. Правилното лекуване ще зависи от съответния здравословен проблем.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР