Наказанието за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в

...
Наказанието за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в
Коментари Харесай

Убийците на студента Михаил Стоянов излизат на свобода

Наказанието за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина на 30 септември 2008 година изтече и след него остана единствено тъгата на майката на момчето.

В началото на юли 2018 година Върховен касационен съд понижи присъдите на подсъдимите за закононарушението - от 15 година на 10 година затвор за Александър Георгиев и от 6 година на 4,6 година решетки за Радослав Кирчев. Обвинителният акт против тях бе импортиран през декември 2012 година след дълги години на следствие и даже неправилен обвинен.  

Към 21 ч. на 30 септември Мишо излиза от вкъщи си в жк „ Младост 3 “, като споделя на майка си Христина, че желае малко да си почине от четенето за държавния изпит, който му следва, и че скоро ще се прибере. Около половин час по-късно той среща кръвожадна наказателна бригада, която лишава живота му, написа " Телеграф ".

Няколко момчета, които се изживяват като „ чистачи на гейове “ в Борисовата градина, припознават Михаил като подобен и безусловно неоснователно го атакуват там. Години по-късно един от тях ще опише в полицията, че си създали углавен отряд, събирали се и плашели хомосексуалните в Борисовата градина. Как са преценявали кой какъв е, не изясняват. Радослав Кирчев-Рацата и Александър Георгиев-Джи срещат двама мъже на алея и без да знаят даже, че те са познати между тях, се нахвърлят върху единия.

Започва ритване и пердах. Мъжът пада и стене, хърка и диша тежко. Млатенето не стопира, вземат му мобилния телефон и документи. Нападателите бягат. Разделят се на кино „ Изток “ и групата стопира да се събира да плаши хомосексуалисти в парка. 

Членовете на бандата се схващат да не споделят на никого какво се е случило в парка. Всеки би трябвало да има версия къде е бил по време на нападението. Безжизненото тяло на Михаил е намерено на 1 октомври. Започва следствие и още първоначално криминалистите се отклоняват в неверна посока.

Върху облеклата на мъртвия Михаил те намират косъм. По морфологично подобие доближават до един от най-близките другари на жертвата - Явор Борисов. Няколко седмици по-късно експертизите трансформират посоката на следствието. След правене на ДНК експертиза е открито по безапелационен метод, че косъмът не е на Явор. Обвиненията по отношение на него са свалени.   

Без обвинен следствието стопира и влиза в задънена улица. То продължава съвсем 4 година Когато Стоянов е открит мъртъв в една от алеите на Борисовата градина, в него не са открити мобилен телефон и документи. Профилът на жертвата не дава никаква изясненост на проверяващите за какво някой може да го е умъртвил. Михаил е мирен, спокоен и проведен юноша, с отличен триумф като студент последна година в Медицинската академия, с малко, само че добре подбрани другари. 

Именно телефонът, който биячите взимат от жертвата си, по-късно се оказва главното доказателство, което насочва проверяващите. След време телефонът е задействан и служителите на реда стигат до Радослав Кирчев и Александър Георгиев. Според проверяващите Кирчев и Георгиев са нанесли смъртоносни удари на студента по медицина. Единият го хванал за главата и почнал да го души, като с двете си ръце мощно го притиснал в региона на шията към гръкляна.

Михаил се съпротивлявал, по тази причина другият му затиснал ноздрите и устата. Така след известно време Михаил престанал да се съпротивлява, тъй като се задушил. Смъртта му е настъпила по изключително непосилен метод и до последно е осъзнавал всичко, което става с него. Според прокуратурата убийството е по хулигански подбуди - да се покаже пъчене, самоцелна проява на мощ и на очевидно неуважение на морала в обществото.

Полицаи разясниха тогава, че има и други потърпевши при нападения в Борисовата градина, за благополучие единствено с нанесени телесни повреди и отнети движимости. Жертва на нападенията са освен хора с хомосексуална ориентировка. 

На първа инстанция Софийският градски съд осъди Александър Георгиев на 13 година затвор, а Радослав Кирчев - на 4 година и 10 месеца. Апелативният съд усили наказванията надлежно на 15 и на 6 година затвор. През 2018 година Върховен касационен съд се произнесе дефинитивно, намалявайки ги.   

„ Всичките пари на света да ми дадат - аз не съм го купила това дете, аз съм го основала, аз съм го гледала, аз съм видяла първите три крачки на прохождане, по какъв начин се вдигаше на пръсти и с пръстче доближаваше да отвори вратата, по какъв начин се радваше, по какъв начин изживяваше... тези моменти за мене са скъпи “, разяснява пред публицисти майката на убития студент.

Почернената жена съобщи още: „ Не би трябвало да се убиват хора неоснователно единствено тъй като някой не ни харесва. Ако разсъждаваме по този начин и стартираме да прочистваме, както те (задържаните - б.р.) са споделили, значи и ние би трябвало да прочистваме от убийци, тъй като много станаха убийците в тази страна ". 

Правозащитните организации Български хелзинкски комитет и Амнести Интърнешънъл подеха интернационална акция против бавното правораздаване по случая на Михаил Стоянов. 

На 14 юни 2022 година Европейският съд по правата на индивида постанови решение, с което упорства България да запише в Наказателен кодекс, че закононарушенията на хомофобска основа са утежняващо виновността събитие. Европейски съд по правата на човека отбелязва, че българският съд е открил виновността на нападателите на Михаил Стоянов и ги е осъдил, без да регистрира събитието, че закононарушението е осъществено от хомофобски подбуди, тъй като Наказателен кодекс у нас не прави сходна разлика при убийствата.

Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия най-малко поради чистото правосъдно минало на убийците и това, че са млади. Европейски съд по правата на човека постанови, че в тази ситуация със Стоянов са били нарушени възбраната за дискриминация и правото на живот и присъди България да изплати на майката  обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разно
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР