Наказан с доживотен затвор без право на замяна съди държавата

...
Наказан с доживотен затвор без право на замяна съди държавата
Коментари Харесай

Осъден до живот съди държавата за 25 000 лева, бил дискриминиран от надзирателите

Наказан с пожизнен затвор без право на подмяна съди страната за обезщетение от 25 000 лв., тъй като питателните му колета били третирани от надзирателите във Варненския затвор друго от тези на останалите лишени от независимост. Това излиза наяве от решение на Варненския областен съд, взето в края на юни.
Затворникът с букви М.Л.Ж. изтърпява кумулирана присъда "доживотен затвор без подмяна " при специфичен режим, считано от 30 март 2010 година. Настанен е в зона с нараснала сигурност.
В исковата си молба против Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ при Министерство на правораздаването той твърди, че е дискриминиран по отношение на останалите пандизчии с доживотни присъди както във Варненския, по този начин и в Централния софийски затвор. При инспекциите на питателните му колета продуктите се разопаковали и разрязвали преди да бъдат предадени, при което ставали негодни за консумация и предпазване.
Конкретен мотив за правосъдния иск на пандизчията е случай от 5 април 2014 година Тогава негова братовчедка му била на рандеву и му донесла пратка с храна, съдържаща кроасани, кутия сухи пасти, вакуумирани кюфтета, кебапчета, филе и наденици, луканка, шпек колбас,.шунка, банани, марули,.репички, домати, краставици. Всички артикули са били закупени час преди да бъдат донесени, сложени в транспарантни вакуумирани опаковки, с продължителност за консумация. Продуктите в пратката били нарязани от надзирателите и приведени в негодно положение, а трайните артикули - в нетрайни, се показва в жалбата на пандизчията.
М.Л.Ж. претендира за 24999 лв. обезщетение за неимуществени вреди, в резултат на претърпяно възприятие на оскърбление, беззащитност, апетит, изтощение и злепоставеност, спрямо изтърпяващите същото наказване във Варна и София, и 1 лев обезщетение за имуществени вреди, породени вследствие на осъществените от чиновниците на пандиза дискриминационни дейности.
В отговор на желае от ръковоството на Варненския затвор се отбелязва, че питателните артикули на всички лишени от независимост там се ревизират по еднакъв метод, като пандизът не е оборудван със скенер за видео инспекция на питателните артикули, за разлика от Централния софийски затвор. Всички лишени от независимост и гости са предизвестени, че хранителни артикули, които не могат да се ревизират образно и заради характера на пакетирането им, не се позволяват и се връщат на околните на лишените от независимост или подлежат на инспекция, посредством разсичане, разопаковане, оглеждане и така нататък
Варненският областен съд е отхвърлил исковете на пандизчията и го е осъдил да заплати 150 лв. на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “, представляващи разходи за юрист. Решението предстои на обжалване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР