Награждаваната поредица на издателство Емас“ Европейски разказвачи“ приютява най-доброто от

...
Награждаваната поредица на издателство Емас“ Европейски разказвачи“ приютява най-доброто от
Коментари Харесай

Тайнствени планини и шантави машини в Пантера: В плен на снежния глобус

Награждаваната поредност на издателство „ Емас “ „ Европейски разказвачи “ приютява най-хубавото от заглавията за млади читатели от континента и този декември порасна с още един запаметяващ се разказ – „ Пантера: В плен на снежния глобус “ от младата унгарска писателка Ержи Кертес.
Кое дете не се е  запитало какво да прави през идващата почивка? И кое не си е поискало да преживее най-вълнуващото си премеждие в живота?
Не вършат изключение героите на унгарската писателка Ержи Кертес – шестима шестокласници. И ориста им сервира на тепсия вълнуваща опция: в залата на локалния културен дом се провежда образование по катерене. Още в един от първите дни децата намират залата изменена – изнесена е стената, а на нейно място стои макет на планината Пантера, неотдавна открита от географите. Наречена е по този начин заради формата си на глава на животното с отворена паст. А над нея се спуска голяма стъклена сфера и я затваря като капак.
Още преди децата да съумеят да се учудят, треньорът Джони и неговата асистентка, красивата Лавиния, затварят вратата и благодарение на инсталирания чудноват апарат ги смаляват до дребни размери. Уредът се оказва незнайно до тогава откритие – размеромодулатор. И от този миг приключението на жадните за прекарвания шестокласници се трансформира в тестване с незнаен край. Защото планината се оказва същинска – със сняг и лед, и диви животни. И децата би трябвало да я опишат и картотекират, както и да открият залежите на скъпоценни камъни. Рискувайки живота си.
За благополучие извън затворената врата е останало едно от децата – Ноеми. Просто ѝ се е наложило да отиде до тоалетната. И в действителност е за благополучие, тъй като историята взема различен ход с помощта на нейната интервенция – обвързвана с доста спиращи дъха обрати и обстановки.
„ Пантера: В плен на снежния глобус “ е трогателен актуален авантюристичен разказ за деца на 9-12-годишна възраст. Децата от тази възрастова група към този момент четат бързо и решително, а мнозина напряко „ гълтам “ романите. Тези деца към момента са чувствителни за магията, за приказното, само че към този момент жадуват за същински завършения, трагично деяние, където всичко има залог. Книгата на Ержи Кертес дава отговор на всичко това.
Ержи Кертес приключва компетентност логика на психиката в Будапещенския университет. С писане на приказки стартира да се занимава след раждането на децата си. През 2017 година печели премията Детски създател на годината за 2016 година, присъдена ѝ от журито на HUBBY, унгарската секция на IBBY (Международен съвет по детска и юношеска литература).
През 2015 година дружно с илюстраторката Юлиана Каса печелят второ място на състезанието за писатели и илюстратори „ Аранвацкор “, както и специфичната премия на издателство „ Пагон “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР