Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на

...
Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на
Коментари Харесай

Анри Кулев получава Наградата на София

Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното на церемонията по откриването на 24-тия " София филм фест " на 12 март, в зала 1 на НДК, научи ДУМА от Светлана Дамянова.

Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми или казано с една дума - Артист. Талантът на Анри Кулев принадлежи на българската просвета сред два века. Роден е в Шумен през 1949 година С автентичен почерк в класическата акварелна техника, основава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги. Творбите му имат мощен обществен заряд, постоянно подигравка и внимателно възприятие за комизъм. Част от тях излизат в разнообразни периодически издания.

Анимационните филми, които Анри Кулев основава, са носители на интернационалните награди. Сценографията му съпътства най-хубавите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия. От 1993 година Анри Кулев е професор по анимационна постановка и създател на катедрата по анимация в Нов български университет. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Член е на журито на доста интернационалните фестивали. Прави независими изложения - графика, анимационни ескизи и живопис, у нас и по света.

Анри Кулев означи през 2019 година своя 70-годишен празник. Увенча го с първа книга - албум с еротични рисунки " Ориент Sexpress " и премиерата на игралния филм " Имало една война ". Двуезичното издание на Нов български университет включва над 300 илюстрации, а премиерата бе придружена от галерия с над 50 истински рисунки, включени в сборника.

24-тият " София филм фест " ще посвети ден от програмата си на творчеството на Анри Кулев. На 13 март в Дома на киното ще бъдат показани фрагменти от някои от най-важните филми на режисьора. След това в обичайна графа " София град на киното - изявление с подпис " ще се състои обществен диалог с Анри Кулев, ще бъде открита галерия с определени страници от истинския сториборд на най-новия му филм " Имало една война ", а той ще може да се гледа същия ден от 16 ч. " Имало една война " е по сюжет на Влади Киров и споделя за Сръбско-българската война от 1885 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР