Нафтата и мазутът са минало, а отоплението на газ губи

...
Нафтата и мазутът са минало, а отоплението на газ губи
Коментари Харесай

С какво се отопляват германците


Нафтата и мазутът са минало, а отоплението на газ губи известност: бъдещето принадлежи на актуалните технологии, като термопомпите, да вземем за пример. Кои са новите трендове при отоплението на жилищата в Германия?

Съвременно отопление с термопомпа и слънчеви колектори

В момента жилищата в Германия се отопляват най-вече с изкопаеми горива: половината домове употребяват природен газ, една четвърт – нефтопродукти. Различните устройства, употребяващи електрическа енергия, са единствено пет %, сочат формалните данни.

Все по-голяма роля обаче играят екологичните, и най-много електрическите технологии, а измежду тях преди всичко – топлинните помпи, наричани още. Те към този момент преобладават в новостроящите се жилища, както сочи информацията на Федералната статистическа работа.

В Германия към този момент не се инсталират системи за отопление с нафта
Редакцията предлага
Има наклонност за понижаване потреблението на въглеводороди, и преди всичко – на природен газ. През 2000-та година газово отопление е било инсталирано в 74 % от новите жилища в Германия, през 2010-а – в 53 на 100, а през 2020-а – единствено в 39 %.

Същевременно германците все по-често се отхвърлят от известното в миналото отопление с мазут или нафта. Ако през 2000-а година всяко пето ново жилище е било включвано към казан, то през 2020-а година тази технология към този момент съвсем не се ползва в новостроящите се жилища – сведена е до 0,7 на 100.

Обяснението за това е обикновено: през 2026-а година в Германия влиза в действие възбрана за монтирането на отопление, употребяващо (старите котли ще могат да продължат да се употребяват, само че страната е подготвена да субсидира обилно тяхната промяна с по-модерни технологии). Това е една от точките в признатата през 2019-а година държавна стратегия за отбрана на климата.

ВЕИ във всяко второ ново жилище

На мястото на системите за отопление с газ или нафта в новите немски домове все по-често се инсталират разнообразни типове топлинни помпи – предходната година техният дял в новопостроените жилища е бил 46 %. Статистическото ведомство ги причислява към технологиите, които употребяват възобновими енергийни източници (ВЕИ) – дружно с инсталациите, които топлят домовете с биогаз или дървени пелети.

Затова статистиците декларират, че предходната година за първи път в историята на Германия над половината от новопостроените жилища (50,5 процента) са били оборудвани с отоплителни системи, основани на ия. Сред тях са да вземем за пример геотермалните топлинни помпи, употребяващи подземната топлота, и въздушните, които поемат топлината от въздуха.

Впрочем електрическата енергия, с която работят тези устройства, в Германия все по-често се създава от ВЕИ. През 2020-а година техният дял за първи път надвиши 50 % от употребяваната електрическа енергия в страната.

Това ли е отоплението на бъдещето?

Термопопма с топлинен контейнер в мазе на еднофамилна къща в Германия

Медиите всекидневно съпоставят топлинните помпи с климатици, включени на отоплителен режим, или с хладилници, които обаче работят в противоположна посока – от студено към топло. По данни на Федералния съюз на производителите на такива помпи, през 2020-а година техният брой в страната е достигнал един милион.

Няколко дни след парламентарните избори тази организация показа на бъдещия парламент и на бъдещото държавно управление стратегия за увеличение на броя на помпите до три милиона през 2025-а година, и до шест милиона през 2030-а. „ Вече има проекти за броя на електрическите автомобили и вятърните генератори, време е да бъдат обхванати и топлинните помпи “, се споделя в документа. Неговата цел е да накара политиците в Германия да дадат сигнал, че прекосяването към подобен тип отопление е част от огромната стратегия за, след което да вземат съответни законодателни и организационни решения, осигуряващи постоянен приток на фрагменти и вложения в тази относително нова сфера.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР