Наемник, участвал в бунта на частната военна компания Вагнер“ срещу

...
Наемник, участвал в бунта на частната военна компания Вагнер“ срещу
Коментари Харесай

Нямахме представа какво се случва. Младши командир на „Вагнер“ говори за бунта пред BBC

Наемник, взел участие в протеста на частната военна компания „ Вагнер “ против Кремъл, твърди, че той и сътрудниците му бойци " не са имали визия " какво се случва до последния миг. Младшият пълководец, озовал се в центъра на дейностите, беседва с BBC. Пред медията той не употребява същинското си име предвид на персоналната си сигурност - избира псевдонима Глеб.

Миналия месец водачът на групировката Евгений Пригожин отдръпна бойците си от фронта в Украйна, нахлу с част от тях в съветския град Ростов на Дон и разгласи поход към Москва. Той настоя за оставките на министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, а дейностите му родиха безпокойство, че може да се стигне до революция. Опитът за протест беше преустановен в границите на 24 часа - съгласно формалната версия след диалог с президента и посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Пригожин първо получи обвиняване за държавна измяна, само че по-късно то бе анулирано. По силата на договорката отпътува за Беларус. На наемниците Путин предложи или да се причислят към командира в Беларус, или да станат част от постоянната съветска войска, потвърждавайки лоялността си към Кремъл.

Преди събитията от предишния месец мъжът, с който английската социална медия приказва, е взел участие в боевете за Бахмут в Източна Украйна. В началото на протеста той почива с частта си в казарми в окупираната от Русия област Луганск. Рано сутринта на 23 юни те получават апел да се причислят към бойците на „ Вагнер “, напускащи Украйна. Заповедта идва от пълководец на частната военна компания, който Глеб не желае да посочва от съображения за сигурност, само че съгласно него е работил по заповед на Пригожин и Съвета на командването на „ Вагнер “.

Глеб твърди, че на никого не е било казано накъде се е насочила военната колона, само че той бил сюрпризиран, когато схванал, че се отдалечават от фронтовата линия. Според наемника бойците на „ Вагнер “ не са срещнали безусловно никаква опозиция, когато са минали съветската граница в Ростовска област.

„ Не видях никакви граничари, само че пътната полиция ни поздрави по пътя “, спомня си той.

Канали, тясно свързани с „ Вагнер “ в приложението за известия Telegram, по-късно пишат, че граничните чиновници на контролно-пропускателния пункт Бугаевка са оставили оръжията си при идването на бойците на „ Вагнер “. В тези канали беше споделена фотография, за която се твърди, че е от граничния пункт и демонстрира две дузини невъоръжени лица в камуфлаж.

Когато наближават Ростов на Дон, бойците получават заповед да обкръжат всички държавни здания в града и да окупират военното летище. На частта на Глеб е казано да поеме контрола над районното седалище на Федералната работа за сигурност.

Когато наближават постройката, тя наподобява заключена и празна. Бойците ревизират с дрон дали там има човешко наличие. В последна сметка след половин час врата се отваря и на улицата излизат двама души.

„ Те споделиха: „ Момчета, да се споразумеем. Аз им отвърнах: „ Какво има да се споразумяваме? Градът е наш “, споделя наемникът, представен от BBC.

" Така че ние просто се разбрахме, че ще се оставим взаимно на мира. Те излизаха да пушат понякога ", добавя той.

Ростовски публицисти оповестяват за сходна обстановка в доста държавни здания в града и към него: бойците на „ Вагнер “ първо оглеждат с дронове над тях, а по-късно ги обкръжават. На никого не е разрешено да напуща, само доставчиците на храна са допускани до постройките.

Нямахме визия какво се случва: Научихме от Telegram

Докато всичко това се случва в Ростов на Дон, водачът на „ Вагнер “ Пригожин е в щаба на Южния боен окръг на съветската войска, където се среща със заместник-министъра на защитата на Русия генерал-лейтенант Юнус-бек Евкуров и заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Пригожин желае да му предадат началника на Генералния щаб Валери Герасимов и министъра на защитата Сергей Шойгу.

По същото време, до момента в който Пригожин е на срещата, има друга военна колона от бойци на „ Вагнер “ в придвижване.

Глеб удостоверява информацията в медиите, че тази колона е водена от създателя на частната военна компания Дмитрий Уткин, някогашен офицер от специфичните сили, който рядко се демонстрира в общественото пространство. Колоната се движи по основната автомагистрала към Воронеж и явно е пътувала за Москва.

Знаел ли е Глеб проекта на Пригожин?

Не.

Мъжът ругае, безапелационен е - не е имал визия. „ Научихме какво се случва от Telegram, тъкмо както и вие “, споделя пред BBC младшият пълководец.

С течение на деня фотоси на протичащото се в Ростов заливаха медии и обществени мрежи. Хората бяха сюрпризирани да видят локалните поданици и даже локалните публицисти, които явно се усмихват и беседват с някои от бойците на Вагнер, окупирали града им.

„ Това бяха някогашните пандизчии. Никой не им е споделил да не го вършат, никой не го е грижа за тях ", изяснява наемникът.

Много пандизчии, които дейно излежават присъдите си, или са одеве наказани, бяха мобилизирани във „ Вагнер “ предходната година. За одобрени бойци като Глеб, които са били наети от частната военна компания доста преди войната в Украйна, разпоредбите са доста по-ясни.

По думите на младши командира още напролет им е било казано от висшето командване, че всеки, който приказва с медиите, ще бъде " премахнат ", т.е. погубен.

Вечерта на 24 юни един от началниците се свързва с Глеб и му споделя, без никакво пояснение, че той и неговият отряд би трябвало да се върнат в базата в Луганск.

Докато се връщат към казармата, наблюдават новините в Telegram.

Бойците четат, че против Пригожин е повдигнато наказателно дело, след което е оттеглено и той би трябвало да се реалокира в Беларус.

След това от написаното в обществената платформа излиза наяве, че представителят на президента Путин Дмитрий Песков е декларирал, че бойците на „ Вагнер “ няма да бъдат подведени под отговорност за ролята си в протеста.

За Глеб и отряда бъдещето към този момент е неразбираемо. Казано им е да останат в базата си в Луганск и да чакат спомагателни заповеди.

Командирът отбелязва, че управляващите на по този начин наречената Луганска национална република желаят да научат повече за бъдещите им проекти и какво ще се случи с тяхното съоръжение и муниции.

На въпроса за какво не напусне " Вагнер ", Глеб има елементарен отговор: " Договорът ми още не е изминал ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР