Наемите в София ще продължат да нарастват, коментират брокери на

...
Наемите в София ще продължат да нарастват, коментират брокери на
Коментари Харесай

Скок на наемите, двустайно жилище в София е 800 кинта

Наемите в София ще продължат да нарастват, разясняват брокери на парцели. За това има доста аргументи. От една страна цените на жилищата към този момент са прекомерно високи и доста хора избират да живеят чартърен, до момента в който станат финансово по-стабилни и се ориентират на пазара на парцели. И едвам по-късно пристъпват към покупка на личен дом.

От друга страна задграничните туристи към този момент са на равнищата от преди пандемията. Затова доста хора още веднъж започнаха да отдават жилищата си за краткосрочно настаняване на туристи вместо да търсят дълготрайни наематели. Това лимитира предлагането на качествени парцели в най-предпочитаните региони на столицата.

Наемите на двустайните жилища в столицата набъбнаха приблизително до 760 лева на месец, при към 700 лева преди година, демонстрират данни на профилиран уебсайт за недвижими парцели. Това дава съображение на специалистите от сектора да предвиждат, че наемите ще продължат да порастват и може да доближат равнище от към 800 лева Това са междинни равнища на наемите на двустайни жилища, само че действително те са в доста необятни граници и зависят най-вече от местоположението на парцела и обзавеждането му.

Традиционни в София най-високи са наемите в регионите " Оборище ”, " Изток ”, " Лозенец ” и към Южния парк. А най-евтино излиза наемането на жилище в периферните квартали като " Овча купел ”, " Люлин ”, " Обеля ” и " Надежда ”. В южните квартали на столицата наемите на двустайните жилища са към 850 лева на месец, демонстрират данни на компания за недвижими парцели, представени от " Труд ". Но наемът на ремонтиран апартамент с съвременно обзавеждане в крайните квартали може да бъде даже по-висок в сравнение с остаряло жилище в центъра, където мебелите не са сменяни и ремонт не е юридически от десетки години.

Наемите на тристайните жилища в София са приблизително в размер на 1100 лева на месец при към 900 лева преди година. Но действителните наеми са в доста необятен диапазон. За жилища в нови здания и с съвременно обзавеждане наемите могат да надминат 1000 евро на месец. Такива жилища да вземем за пример наемат задгранични мениджъри в огромни компании, които са в страната за няколко месеца. Или пък българи с високи приходи, които още не са решили дали да се открият в България, или да заминат в чужбина. Наемите на жилища в крайните столични квартали със остаряло обзавеждане са доста по-ниски.

Колко време едно жилище ще престои на пазара преди да бъде открит наемател доста зависи от месечната сума, която желае притежателят. Някои избират бързо да намерят наемател и оферират апартамент с наем малко по-нисък от междинния за съответния регион. Други пък са подготвени за изчакат по-дълго време и оферират парцела си с малко по-висок наем.

Средната цена на тристайните жилища в София е 175 хиляди евро, демонстрират данни на профилиран уебсайт за недвижими парцели. Преди две години същите жилища са били със междинна цена от 120 хиляди евро. Само за две години покачването на цените е с 45 на 100.

За това има доста аргументи. От една страна високата инфлация увеличи цените на строителните материали. Освен това поради инфлацията доста хора взеха решение да вложат парите си в недвижими парцел, което докара до растеж на търсенето на къщи и жилища. Инфлацията към този момент е по-ниска, само че остава в пъти по-висока от лихвите по банковите депозити. Това е добре за пазара на парцели, защото хората не престават да купуват жилища с капиталова цел.

Средната цена на двустайните жилища в София е към 116 хиляди евро. Преди две години цената на такива жилища беше към 79 хиляди евро. Поскъпването на тези парцели е с близо 47% за интервал от две години. Именно двустайните жилища са най-предпочитани при покупка за инвестиция. Затова цената на тези парцели е повишена малко повече в сравнение с тристайните жилища. Но съответната цена на всеки парцел зависи от вида строителство на постройката, региона в който се намира, средата към постройката и положението на общите площи, както и от това какъв ремонт е нужен преди новият притежател да може да се нанесе.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР