Надзиратели в цялата страна протестират след като вчерашните разговори в

...
Надзиратели в цялата страна протестират след като вчерашните разговори в
Коментари Харесай

Надзиратели протестират за по-високи заплати и връщане на стария режим на работа

Надзиратели в цялата страна стачкуват откакто вчерашните диалози в Министерството на правораздаването приключиха с крах. Служителите на арестите упорстват за 20% покачване на заплатите и връщане на остарелия режим на работа, при който дежурствата са 8-, 12- и 24-часови.

Протестиращите в София обявиха, че неналичието на задоволително хора основава действителен риск, както за сигурността на чиновниците в пандизите, по този начин и за лишените от независимост. От януари единствено в Софийския затвор са напуснали 18 души.

" Протестираме, с цел да върнем сигурността в пандизите, тъй като напоследък от така наречен промяна постовете в пандизите в цялата страна се оголват ", сподели Емил Велков - ръководител на Софийско сдружение на ССЗБ.

" Графикът не ни устройства, тъй като множеството хора тука, 80-90% сме от провинцията, не са от София и просто разноските за пътешестване се удвояват от предния график, който бяхме на 24 часа ", споделя Мариян Цветков - надзорник.

Смолян

Надзиратели от затворническото общежитие в Смолян излязоха на митинг в 8.30 часа тази заран. Те упорстват за възобновяване на 24 часовите смени и нарастване на работните заплати. Служителите се оплакаха и от сложните високопланински условия на труд, за които не им се поставя в допълнение заплащане.

" Зимата по продължение на пътя падат лавини. Смените са невъзможни заради тези лавини, тъй като като се затрупа пътя, ние не можем да се сменим. Даже преди години имахме случай, в който 108 часа продължи едно дежурство. Просто самият регион допуска 24-часови наряди като по-добри. Даже ще ви кажа случай предходната есен - имаше мечка с две дребни, която гонеше служебната кола 150 метра надолу. Ако тази кола се скапе, какво ще вършим, по какъв начин ще си приказваме с мечките? ", описа Христо Лазаров - надзорник.



Русе

Близо 40 чиновници от Следствения арест излязоха на митинг пред постройката на ОДМВР в Русе тази заран. Те поддържаха сътрудниците си като се включиха в националния митинг на надзирателите. Председателят на Синдикалното сдружение в града Денислав Христов изясни, че не за първи път се прави сходна промяна с понижаване на работните часове. По думите му, опитът през годините е посочил, че тя е неефективна и се надяват това решение да бъде преразгледано.



Пловдив

Протестиращите в Пловдив бяха подкрепени от локалните синдикални организации в Министерство на вътрешните работи, тъй като споделят, че проблемите им са идентични – отлив на фрагменти, ниско възнаграждение и неприятни условия на труд.

" Напълно поддържаме техните претенции, защото те са напълно обществени и няма нищо неприятно в това, което те желаят – цената, която ще платят всички, ще я заплати цялото общество поради тази цялата излагация, тъй като за мен това си е жива излагация – не може сътрудници, които работят на терен и съставляват страната, страната да не застава зад тях, те да се усещат спокойни и да могат да си правят професионално дилемите които са им сложени, да си извършват служебните отговорности това е просто смешна работа ", сподели Красен Властанов - член на УС на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и ръководител на сдружението към пожарната в СФС на Министерство на вътрешните работи.

В цялата страна над 50 души са напуснали системата, показват надзирателите. В пловдивския затвор сега работят 90 души, нужни са най-малко още 15-20.

" Жалкото е това, че напущат хора със стаж, над 20 години стаж, с опит, с престиж, а назначението на нови чиновници е доста тромава и мудна процедура при нас. Значи, един чиновник, с цел да стартира работа, минава близо година ", съобщи Къньо Кънев - заместник-председател на синдикалната организация на чиновниците в пловдивския затвор

Те упорстват още за обезпечаване на качествено работно облекло. По думите им в пандиза няма задоволително медицински фрагменти, обществени служащи, които да работят с лишените от независимост.

" Надявам се да има разговор, тъй като има монолог сега, няма диалог с тях, ние нашите претенции си ги изричаме, те ни изслушват и изявленията на министъра са, че всичко е наред в арести и затвори, всичко е ослепително, няма проблеми. Има огромно икономисване на изключителния труд, само че за сметка на сигурността в арестите и пандизите, за сметка на отпуските на сътрудниците, умората, преумората, пътуват двойно повече до местата за работа ", сподели Юрий Корнов, ръководител на Дружеството на синдикатите на чиновниците в ареста.

Варна

Надзирателите от варненския затвор се събраха на чаша кафе в символ на неодобрение от измененията в работния им график, ниските заплати и зачестилите актове на експанзия против тях. Те обявиха, че поради 12-часовите наряди има доста напуснали, а това затруднява използването на полагащия им се заплатен годишен отпуск.

" Увеличи се експанзията, насъбраната отмалялост също е на разположение. Работата си е една и съща. Работим, знаете, с нарушители - не е лесна работата, изисква се повече бройка в състава ", споделя Венелин Енчев, профсъюз на чиновниците в пандизите.

" Така наречените промени през годините доведоха до това, че нашата активност остана по този начин неглижирана и не напълно добре призната в обществото. И наред с докторите и учителите виждате, че има много похищения против чиновниците включително и при извършване на служебни отговорности ", сподели Анатоли Атанасов, чиновник бранш “Арести ”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР