Надявам се през декември Република Северна Македония да е пълноправен

...
Надявам се през декември Република Северна Македония да е пълноправен
Коментари Харесай

Захариева: Надявам се през декември Скопие да е пълноправен съюзник в НАТО

" Надявам се през декември Република Северна Македония да е пълновръстен съдружник в НАТО ". Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева след среща с външния министър на страната Никола Димитров. 

Захариева изрази вяра югозападната ни съседка да стартира договаряния за участие в Европейския съюз през юни. Това е първата аудиенция на Димитров в България, откакто бе признато новото име на страната. 

" Ние отворихме нова страница в историята ", заяви Никола Димитров и благодари на България за поддръжката. 

В началото на месеца, когато непрекъснатите представители на страните от НАТО ратифицираха протокола за присъединението на Република Северна Македония към Пакта, Димитров беше безапелационен:

" Ние излязохме от застоя и започнахме да вървим напред и ще продължим да вървим напред ". 

България беше една от първите страни, чийто парламент ратифицира протокола, а вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи:

" Скорошното участие на Република Северна Македония в Алианса ще ни направи съдружници, способни да вземат участие в решаването на световни районни проблеми ".

Никола Димитров ще бъде признат от президента Румен Радев, който е уверен, че участието в НАТО е основно за Северна Македония:

" Истинският бизнес, който желае да влага продължително, живо се интересува от сигурността ". 

Пред България и Северна Македония стои предизвикването за наличието на учебниците по история. Най-труден за реализиране ще бъде компромисът за интервала към Втората международна война:

" Тъй като е доста мощно идеологизирана интерпретацията на това време в сегашната Република Северна Македония, несъмнено ", съобщи в изявление за предаването " Събота 150 " проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената комисия от учени от България и Северна Македония.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР