„Надявам се на деблокиране на началото на преговорите на Република

...
„Надявам се на деблокиране на началото на преговорите на Република
Коментари Харесай

Османи: Надявам се на деблокиране на началото на преговорите, топката е в полето на България

„ Надявам се на деблокиране на началото на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз, само че не мога да предвидя, тъй като в този момент топката не е в нашето поле, а в това на България. От нея зависи дали вземе стратегическо решение, с цел да не влезе районът в една отрицателно необратима динамичност. Ще работим интензивно тези седмици, с цел да насърчим такава опция.”, разяснява по македонската " Телевизия 21 " министърът на външните работи Буяр Османи вероятността България да вдигне ветото за начало на договаряния на страната с Европейски Съюз през юни.

По думите му разногласието с България е дълъг, от първия ден на независимостта на Република Северна Македония и продължава под разнообразни форми. „ Това е дълъг, сложен спор, не е нова обстановка. Това е трупано от генерации сред хората и страните. Може да се чака, че няма да е елементарно и че ще бъде мъчителен развой. Този проблем би трябвало да бъде преодолян, тъй като той държи европейското бъдеще на целия район, а освен на нашето бъдеще, сподели Османи.

Според него идването на власт на българския министър председател Кирил Петков не е решение на проблемите, само че е промяна на фокуса на двете държавни управления и вместо върху историята задачата е фокусът да бъде ориентиран към бъдещето, с цел да бъде възобновено доверието, тъй като единствено по този начин могат да бъдат позволени по-чувствителните проблеми. „ Случват се и произшествия, като това, което се случи в Битоля, само че ние би трябвало да продължим. Разбрахме посредством нота от българското посолство, че вицепрезидентът с този и този ще дойдат в Битоля и информирахме, че това ще провокира реакции в обществеността, че не е положително обръщение и не е в сходство с това, което вършим. Имахме връзка с премиера Петков и въпросът беше дали той ще взе участие в събитието. Направихме всички разбори в Министерството на външните работи и взехме решение, че не би трябвало да попречим на визитата на държавна делегация в този клуб (Културния клуб „ Иван Михайлов” в Битоля). Искаме да насърчим интеграцията на българската общественост в страната, с цел да не вървят да се жалват в София, а да дойдат тук в Скопие. Мисля, че българската общественост е в позицията на другите етнически общности преди подписването на рамковото съглашение и ние би трябвало да преодолеем това съмнение, да се интегрират, само че името на клуба беше провокация.”, сподели Османи.

Според него няма по-силна реакция от това, че от държавното управление на Република Северна Македония не са посрещнали българския министър председател при идването му в страната за откриването на Културния център " Иван Михайлов ", допълвайки, че въпреки всичко е решил да се срещне с Кирил Петков на терена на МЕПСО (бел. ред. Операторът на електропреносната система на Северна Македония), където се построява далекопроводът Битоля-Елбасан, част от Коридор №8, с цел да види българската страна по какъв начин върви построяването на този обект.

Относно възможното отваряне на Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея, Османи счита, че има воля за това, само че това не може да се случи преди началото на договарянията с Европейски Съюз, тъй като процесът изисква повече време, с цел да се обезпечи болшинство от две трети от депутатите, нужни за смяна на Конституцията. „ Но времето е малко, а в случай че скоро няма решение за начало на договаряния, ще има и по-малко сила и политически капитал, с цел да поемем такава отговорност за отваряне на Конституцията. За това времето е в този момент. Ние сме подготвени да поемем такава отговорност”, съобщи външният министър на Република Северна Македония.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР