Надявам се да постигнем напредък по някои теми, а други

...
Надявам се да постигнем напредък по някои теми, а други
Коментари Харесай

Борисов към Путин: Надявам се на напредък по някои теми

Надявам се да реализираме прогрес по някои тематики, а други да обсъдим, обърна се министър председателят Бойко Борисов към съветския президент Владимир Путин, който го одобри в сряда на среща в Кремъл. Това е първата премиерска аудиенция на Борисов в Москва след две предходни срещи с Путин – в Гданск през 2009 година и в София през ноември 2010 година

Борисов благодари на Путин за опцията за посети Кремъл след толкоз години, като означи, че през това време са " обменяли мисли " по телефона.

" Русия постоянно е имала своето въздействие върху хората и района и е хубаво да знаете какво предвиждаме с Европейската комисия в региона на инфарструктурата ", сподели още българският министър председател, който сега ръководи Съвета на Европа. Той означи положителното съдействие сред София и Москва в региона на сигурността и битката с тероризма и уточни, че в областта на селското стопанство и туризма има какво още да се желае.

Преди това Путин го приветства за добре пристигнал и се спря върху отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България и всичко духовно, което свързва двете страни.

След това диалозите сред двамата продължиха на четири очи.

Очаква се да бъдат разисквани най-много доставките на съветски природен газ, който да зарежда планувания от българското държавно управление газов хъб край Варна.

Това е главната цел на визитата на Борисов в Москва. Пред съпътстващите го публицисти по-рано той разяснява, че главният вид за зареждане на газовия център с съветски газ е през строящата се сега втора тръба на " Турски поток ", която е предопределена за европейския пазар.

Борисов добави, че от " Газпром " били подготвени и на директна връзка с хъба край Варна по трасето на прекратения план " Южен поток ", само че изискването било от там суровината непосредствено да отпътува за Сърбия.

Така обаче България още веднъж ще влезе в ролята на транзитьор, а не на търговец на газ, каквато е задачата на държавното управление на ГЕРБ, а и на Европейската комисия. Тя поддържа плана за хъба както политически, по този начин и финансово, само че при изискване, че дава отговор на европейските условия и има най-малко три разнообразни източника на доставки.

Не е ясно дали " Газпром " упорства както и при " Южен поток " да е единственият търговец на газ, който ще употребява тръбата, което на процедура сътвори проблеми пред плана и той бе преустановен.

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, който е част от държавната делегация в Москва, също изясни, че по-скоро се разчита на втората тръба от " Турски поток ", една трета от чийто морски маршрут е построен, а преди дни " Газпром " и турската държавна компания БОТАШ подписаха съглашение за градежа на сухопътното трасе.

До българската граница това са 140 км, възнамерява се, при единодушие на съветската страна, 15.75 милиарда куб. м съветски газ да влизат през сегашната директна тръба, по която България доставя суровина на Турция, само че пред привършване е построяването на 20-километров лупинг, който ще разреши реверсивни доставки и от Турция към България, изясни Малинов.

Борисов пък уточни, че лупингът ще бъде открит на 27 юни. После " Булгартрансгаз " би трябвало да построи още 10 км за включване на съветския газ в своята мрежа и превозването му до възможния газов хъб.

От думите на Малинов стана ясно, че е допустимо въпреки всичко да се договаря и за трета тръба на " Турски поток ", непосредствено за Варна, на мястото на спрения " Южен поток ", която бе наречена от президента Радев " Български поток ". " Това обаче ще зависи от пазарното търсене на газ в Европа ", сподели шефът на държавния газов оператор.

Към момента са създадени седем разновидността за реализацията на газовия хъб. Те са препоръчани от консултанта " АФ-ЕМГ Консулт ", който изготвя предпроектното изследване на газоразпределителния ценътр. Кой ще е предпочетеният вид би трябвало да стане ясно да кроя на годината.

Преди срещата си с Путин, Борисов разиска с съветския си сътрудник Дмитрий Медведев задълбочаването на търговско-икономическото съдействие, както и тематики от енергетиката, туризма и превоза.

Медведев акцентира, че в последните години партньорството сред двете страни се засилва: " Сега можем да обсъдим обособени параметри от нашето търговско-икономическо съдействие “.

Борисов уточни, че предпочитаните тематики в връзките сред България и Русия остават битката с тероризма и сигурността, стопанската система, туризмът и енергетиката. " Светът фактически е едно доста тежко място с неспирните спорове. Ние и Европа сме доста пострадали от мигрантската вълна “, добави той.

На срещата сред двамата министър председатели участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в формалната делегация на Бойко Борисов в Москва. Те вземат участие и в диалога му с Путин. От съветска страна в полемиката са включени министрите на финансите, на външните работи, на индустрията и търговията, на енергетиката, на културата, ръководителят на организацията по туризъм, както и шефовете на " Газпром " Алекесй Милер и на " Лукойл " Вагит Алекперов.



Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР