Надявам се, че направеното до момента ще бъде оценено и

...
Надявам се, че направеното до момента ще бъде оценено и
Коментари Харесай

Бисер Петков: Надявам се майките на деца с увреждания да оценят направеното от нас

Надявам се, че направеното досега ще бъде оценено и митингът на майките на деца с увреждания ще стихне, сподели в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в Кюстендил, предава Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че настояванията на майките от самодейността " Системата ни убива " значително към този момент са изпълнени.

" Ние като държавно управление работим по проект за деяние - по приемане на законодателство за хората с увреждания и прецизно изпълняваме поетите задължения в този проект, в периодите и датите, които сме разписали в него. Знаете, че в комисията на Народно събрание през предходната седмица бяха гласувани единомислещо, което е удивително, планът на Закона за хората с увреждания и планът на Закона за персоналната помощ. Тази седмица, сред двете четения, ще се разискват възможни оферти за възстановяване на двата проектозакона и до края на средата на месец декември те би трябвало да бъдат признати. Аз имам вяра, че това ще бъде изпълнено, дава ми съображение това, че Народно събрание единомислещо ги поддържа на първо гласоподаване, тъй че настояванията на майките на деца с увреждания да бъдат решени ", добави министърът.

Министър Петков и ръководителят на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от фамилен вид " Сияние " в града.

Министър Петков уточни, че през 2024 година би трябвало да приключи процесът на деинституционализацията за деца, което се отнася до останалите домове за деца, лишени от родителска грижа и няколкото домове за медико-социални грижи за деца. " Започва и процесът по деинституционализация за пълнолетни, където е планувано закриване на 10 институции за лица, страдащи от деменция, умствена назадничавост, психологични разстройства ", уточни министърът. Той посочи, че с ресурса на Оперативна програма " Региони в напредък " ще се построява новата конструкция, а с поддръжката на Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " ще се ползват така наречен " меки ограничения " през идващите три години.

" Големи са упованията, че приемането на Закон за обществените услуги ще даде рамката и импулса на публично-частното партньорство, тъй като в този момент основия снабдител на услуги са общините. Работи се и за повишение на качеството на услугата, тъй като не всичките са толкоз положителни, колкото в " Сияние " в Кюстендил, по тази причина в този закон са планувани и съответни институции, които да управляват качеството на обществените услуги, да се създаде и национална карта за обществените услуги, с цел да има по-добър ред и да се усъвършенства планирането ", сподели министър Петков. Той добави, че плануваните в бюджета за идната година средства за финансиране на държавно делегираните действия са с 30 милиона лв. повече.

Председателят на Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/ Елеонора Лилова поздрави фондация " Сийдър " и общината в Кюстендил за направеното досега. Тя уточни, че ДАЗД, дружно с междуведомствена работна група и на общественото министерство, приготвят новата Национална тактика за детето, с интервал 2019-2030 година.

" Такъв би трябвало да бъде моделът, както в Кюстендил - държавните институции, дружно с общинската власт и неправителствените организации да обединят своите старания и дружно да работим по този начин, че децата да развиват своя капацитет. " Всички права за всички деца в България " е нашето мото на националната тактика за развиването на детето в идващия интервал ", уточни Лилова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР