Надеждите за намиране на живот на най-близката ни подобна на

...
Надеждите за намиране на живот на най-близката ни подобна на
Коментари Харесай

Живот не би могъл да оцелее на близките до нас подобни на Земята планети

Надеждите за намиране на живот на най-близката ни сходна на Земята планета са разрушени, откакто учените разкриха, че тя е бомбардирана със мощна радиация.

Скалистата планета, която обикаля към нашата най-близка звезда, Проксима Кентавър, е била източник на забележителен интерес за учените, които са считали, че има подобаващите условия да приюти живота.

В астрономически проект планетата, известна като Proxima b, е тъкмо в съседство с нашата слънчева система на разстояние, малко надвишаващо четири светлинни години или към 40 трилиона км.

Изследванията по-рано допускаха, че Proxima b се намира в „ обитаемата зона “ на звездата, която обикаля, където температурите са били задоволително меки, с цел да може водата да остане течна.

Сега обаче учените са изправени пред нуждата да отидат по-далеч в търсенето на живот оттатък нашата Слънчева система, откакто стана ясно, че планетата е негостоприемна.

Нов разбор на слънчеви радио- изригвания на звезди към Проксима Кентавър, която е алено джудже, откри, че Проксима b лежи прекомерно покрай нея и след това търпи мощни бомбардировки от радиация.

Въпреки че е по-близо до Проксима Кентавър, в сравнение с Меркурий до Слънцето, учените считат, че Проксима b е в обитаемата зона, където получава сходни количества топлота и светлина като Земята, защото аленото джудже е малко и има доста по-ниска температура.

Имаше очаквания, когато Proxima b беше открита преди четири години, че планетата ще може да се любува на климат, толкоз незлокачествен, колкото този на Земята.

Д-р Андрю Зич, водещият създател на последното изследване, оповестено в Astrophysical Journal, декларира: „ Това, което нашите проучвания демонстрират е, че планетата е доста уязвима на рисково йонизиращо излъчване, което може дейно да я стерилизира. “

Този проблем не тормози живота на Земята по същия метод, защото горещите облаци от йонизирани частици, предавани от Слънцето, са прекомерно надалеч и нашата планета е предпазена от мощно планетарно магнитно поле.

Д-р Зич от университета Macquarie в Сидни, прибавя: „ Това евентуално са неприятни вести на фона на галактическото време. Изглежда, че най-често срещаните звезди в галактиката – алените джуджета – няма да бъдат чудесни места за намиране на живот, какъвто го познаваме. “

Втората най-близка екзопланета, която учените считат, че може да приюти живота, е известна като Barnard’s Star b, защото обикаля към Barnard’s Star, на разстояние шест светлинни години.

Сега има повече от 4000 известни екзопланети, които се въртят към звезди отвън нашата слънчева система.

Proxima b е на към 7.4 милиона км от своята звезда и лишава към 11 дни, с цел да приключи една обиколка към нея, спрямо 365 дни, нужни на Земята, с цел да обиколи Слънцето, което е на 148.8 милиона км.

Последните открития за Proxima b се основават на данни от наблюдения от галактически и наземни телескопи, които улавят галактическите условия в „ невероятни детайлности “.

Те демонстрират, че планетите към алените джуджета като Проксима Кентавър евентуално ще бъдат обсипани със звездни изригвания и изхвърляне на плазма. Следователно орбиталните планети ще страдат от мощна „ атмосферна ерозия “, която ще ги изложи на доста интензивно ултравиолетово излъчване.

Съавторът доктор Брус Джендре от Университета в Западна Австралия споделя: „ Разбирането на галактическото време е от решаващо значение за разбирането по какъв начин еволюира нашата лична планета и биосфера, само че също по този начин и за това какво е бъдещето. “

Магнитни полета като земното в никакъв случай не са били разпознати към която и да е екзопланета и намирането им може да се окаже комплицирано.

Д-р Зич споделя: „ Дори да имаше магнитни полета, поради звездната непосредственост на обитаеми зони на планети до звезди червени джуджета, това може да не е задоволително, с цел да ги отбрани. “

Публикувано в The Telegraph.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР