Надали има човек, който да не е чувал, че Пловдив

...
Надали има човек, който да не е чувал, че Пловдив
Коментари Харесай

Пловдивчани се ядосват: Как Бургас стана двойно по-голям от Пловдив и защо сме дори след Русе в тази класация?!

Надали има човек, който да не е чувал, че Пловдив е петият най-стар жив град в света и първи в Европа. Е, градът под тепетата е пети в още една ранглиста и то е за размера на българските градове, разяснява trafficnews.bg.

Оказва се, че градът, който е втори по население е надалеч обратно по територия. След София се подрежда Бургас, Варна, Русе и чак тогава Пловдив, демонстрират последните данни. Бургас на процедура е двоен по величина на Пловдив със своите 254 квадратни километра. Той изпревари Варна, откакто в последните години се образуваха нови квартали. Варна е със 154 кв.км, а на четвърто място изненадващо се подрежда Русе със 127 кв.км. Пловдив е с повърхност от едвам 102 кв. км.

Основната причина за това е, че Пловдив „ свършва “ незабавно след жилищните или индустриални агломерации. Единствената останала земеделска земя под тепетата е край Прослав и Коматево, известна като околност „ Терзиите “. И от двете си страни Пловдив е затиснат от двете изкуствени общини „ Марица “ и „ Родопи “, като сходни селски общини, без град в тях, няма край нито един от огромните градове.

Това е и повода огромните компании, които отварят фабрики край Пловдив да заплащат налозите си в двете по-малки общини, защото Община Пловдив свършва с табелата на града. В същото време табелата на Бургас е на към 5 км преди първите постройки, а към това би трябвало да прибавим и редицата села, които станаха квартали.

Ето и класацията по повърхност:

1. София (492 кв. км)
2. Бургас (254 кв. км)
3. Варна (154 кв. км)
4. Русе (127 кв. км)
5. Пловдив (102 кв. км)
6. Стара Загора (86 кв. км)
7. Плевен (85 кв. км/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР