Над триста специалисти по човешки ресурси ще бъдат обучени в

...
Над триста специалисти по човешки ресурси ще бъдат обучени в
Коментари Харесай

Над 300 специалисти по човешки ресурси ще бъдат обучени в разпознаване на жертви на домашно насилие

Над триста експерти по човешки запаси ще бъдат подготвени в различаване на жертви на домашно принуждение, това съобщи  София Илияна Бойчева от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

Обучението е в границите на самодейността „ Подкрепа на жертвите на домашно принуждение посредством стратегия за повишение на потенциала и осведомеността измежду експертите по човешки запаси “, която се провежда от ЦИД, Института за обществена администрация и асоциацията „ Деметра “. Целта на плана е да се обучат специалистите по човешки запаси в обществената администрация, защото те поддържат връзка с доста хора. По думите ѝ обществената администрация би изиграла ролята на дипломат по тематиката за домашното принуждение. Създадена е обучителна стратегия, която включва обстоен справочник за образование на експертите за различаване на жертви на домашно принуждение. Тя съдържа на практика насоки по какъв начин да разпознаят жертва на принуждение, учредено на пола, в това число е обърнато внимание и на различаване на децата на жертвите на домашно принуждение, добави тя, оповестява Българска телеграфна агенция.

Домашното принуждение може да унищожи живота, да подкопае доверието и да стопира напредъка на личността и обществото, добави още тя. По думите ѝ битката с домашното принуждение е нужна за развиването и просперитета на цялото ни общество.

Справянето с домашното принуждение изисква профилирани познания и базово схващане от всички институции, виновни за предварителната защита му и за отбраната на потърпевшите, сподели Диана Видева, психолог към асоциацията „ Деметра “. Домашното принуждение има две съществени характерности – властващо и контролиращо държание, за ограничение на свободата на различен субект посредством заплашване и изолираност, както и цикличността - повишаване на напрежение, ескалация и фаза на разкайване. От началото на годината до момента, по информация от медиите, има 13 убити дами, жертви на домашно принуждение.

В осъществяване на дейностите по плана са създадени стратегии за обучители и мултипликатори измежду специалистите по човешки запаси, както и методически материали и наръчници, които да спомагат за положителното схващане на материята и да служат като помощни средства при диалози и следващи образования вътре в администрациите по тематиката за домашното принуждение, сподели Таня Иванова, ръководител на Института по обществена администрация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР