Над половин милиард лева до 2023 г. ще достигнат инвестициите

...
Над половин милиард лева до 2023 г. ще достигнат инвестициите
Коментари Харесай

В Пловдив промотираха алтернативната градска мобилност с масово велошествие

Над половин милиард лв. до 2023 година ще доближат вложенията в нови и екологични транспортни средства и велоалеи, разгласи заместник-регионалният министър Деница Николова

Над 100 души се включиха в колоездачна обиколка на гребния канал в Пловдив, като част от самодейност за промотиране на различната градска подвижност. Колоната с велосипедисти бе предвождана от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, кмета на община Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета Георги Титюков, заместник-областния шеф на Пловдивска област Димитър Керин и други Инициативата поддържаха и футболните митове на „ Ботев " - Пловдив Петър Зехтински и Атанас Пашев, двукратният олимпийски първенец Николай Бухалов и интернационалният рефер Атанас Узунов. Участниците във велопохода изминаха разстояние от 5,2 км, след което бяха раздадени предметни награди в специфична лотария. Зам.-министър Николова връчи огромната премия - нов велосипед, който завоюва 11-годишният Йоан.
„ С тази самодейност желаеме да покажем какво реализираме със средствата от Европейски Съюз и солидарността на съюза. Само за няколко години променихме образа на Пловдив. Изградихме и 48 км нови велоалеи, следва завършването на още 20 км. Това разрешава да развиваме града в по-екологична посока, да сътворяваме по-здравословна среда и просвета. Това, което ни следва обаче, е да подобряваме културата на придвижване и приемливост сред всички участници в придвижването, с цел да се движим по-безопасно ", уточни зам.-министър Деница Николова. Тя акцентира, че една от главните цели при построяването на велоалеите е да се понижат пътните катастрофи и да се размени средството за напредване в градовете. „ Оценяваме и поддържаме напъните на господин Тотев и неговия екип в Пловдив да се построяват от ден на ден алеи за велосипедисти, с цел да може градът да е измежду първите с цялостна мрежа за различно напредване ", сподели още Николова.

Тя подсети, че със средства от Оперативна стратегия „ Регионално развиване " до 2015 година по плановете за интегриран градски превоз в седемте най-големи български града са сменени 256 рейса, тролеи и трамваи с нови, по-екологични. Изградени са 115 км велоалеи, с които е сложено началото на различната градска подвижност. Общата инвестиция в тези действия е 413 млн. лева Това способства за възстановяване на опциите за пътешестване, само че и за чистотата на въздуха, съобщи зам.-министър Николова. В програмния интервал до 2020 година вложенията по тази линия ще продължат. С 237 млн. лева от Оперативна програма „ Региони в напредък " ще се наградят плановете, като главната цел е да се мащабира всичко постиганото досега.

По-рано денем, в постройката на Младежки център - Пловдив зам.-министър Деница Николова и кметът Иван Тотев откриха кръгла маса за целите за идното Председателство на Съвета на Европейския съюз в ресора на Министерството на районното развиване и благоустройството. Заместник-министърът акцентира, че главният акцент ще е върху политиката за уравновесено развиване на районите.

„ Министерство на регионалното развитие има две съществени функционалности - следене на политиката на Европейски Съюз в градското развиване и териториалното доближаване. Това е третият главен дирек на кохезионната политика и получава 1/3 от бюджета, с който разполага Европейски Съюз. То значи по-слабо развитите страни да настигнат по-развитите ", означи Николова. Тя подсети, че до 2020 година България разполага със 7,6 милиарда лева от структурните фондове, които са ориентирани точно в планове и начинания за териториално доближаване. „ България ще пази политиката за полицентрично развиване, което значи да спрем миграцията в по-малките градове и да помогнем за развиването на районите ", сподели зам.-министърът. В Европейски Съюз над 70% от популацията е съсредоточено в огромните градове, които получават и най-голямо финансиране и се трансформират като съществени центрове на напредък и развиване. За нас обаче по-справедливият модел е по-балансирано развиване на територията с поддръжка и на по-малките градове, спътници на огромните, което ще даде по-добър резултат за развиването на районите ", означи Николова. Тя подсети, че моделът, който следваме е за поддръжка за вложения по линия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година в 67 града, които получават финансиране за смяна образа на градската среда, енергийна успеваемост, възстановяване на обществената, културната и просветителна инфраструктура и други Зам.-министър Деница Николова уточни още, че с европейското финансиране и опциите на държавния бюджет се търсят механизмите за осъществяване на районна политика посредством интегриран метод на вложенията.

Кръглата маса и велообиколката в Пловдив се организираха в осъществяване на главния приоритет на Комуникационната тактика на Република България за Европейския съюз - „ Насърчаване на ефикасното партньорство - дружно можем повече в Европейски Съюз ". Целта й е да сложи в центъра на публичното разискване тематиката за градската подвижност, която е интегрална част от европейския въпрос за развиването на интелигентни градове и е директно обвързвана с повишението на качеството на живот, включването на градовете, здравето на жителите и опазването на околната среда. Тя кореспондира с целите, сложени от Министерство на регионалното развитие в границите на идното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година в региона на градското развиване и по-конкретно следене осъществяването на Градския дневен ред на Европейски Съюз и на дейностите по основаните партньорства в границите на Пакта от Амстердам, които слагат главните и общоевропейските правила за обмисляне и развиване на градските зони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР