Над 900 представители на училищата, които ще получат финансиране за

...
Над 900 представители на училищата, които ще получат финансиране за
Коментари Харесай

Над 900 училища се включиха в обучение за изграждането на STEM центрове

Над 900 представители на учебните заведения, които ще получат финансиране за създаване на STEM центрове по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), се включиха в образование за попълване и подаване на формуляр за кандидатстване в Информационната система за механизма (ИСУН). Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Целта на инвестицията е да подкрепи за създаването на интегрирана образователна среда от ново потомство, която да насърчи и поддържа просветителните нововъведения в образованието и преподаването в областта на естествените науки.

" Няма съвършен STEM център - най-хубавият е този, който най-добре и в цялост дава отговор на потребностите на вашето учебно заведение ", съобщи при откриването на образованието заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Тя акцентира, че няма предложени от МОН организации или търговски сдружения, с които да се работи и прикани при всички опити за сходни внушения от недобросъвестни субекти незабавно да се сезира институцията.

Обучението се провежда от Министерството на образованието и науката, както и от Изпълнителната организация " Програма за обучение ". Процедурата " Училищна STEM среда " се осъществя с финансовата поддръжка на Европейския съюз, от Механизма за възобновяване и резистентност. Общият размер на финансирането е 534 335 450 лв..

Основната цел на процедурата е обезпечаване на физическата среда и техническото съоръжение и обзавеждане на STEM пространства в учебното обучение с оглед основаване на интегрирана образователна среда от ново потомство, която да насърчи и поддържа просветителните нововъведения в образованието и преподаването в областта на STEM, и да се увеличи ползата към науките и научните проучвания у учениците.

В рамките на процедурата ще се поддържа създаване на STEM центрове и на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи в учебните заведения посредством доставка на съоръжение, обзавеждане, програмен продукт и строително-монтажни работи. Целта е да се обособят нови пространства за учене от актуален темперамент и да се преобразуват съществуващи обичайни образователни пространства и общи пространства/зони за основаването на нова архитектурна просветителна среда.

Във всички 2271 държавни и общински учебни заведения, и центрове за специфична просветителна поддръжка в България ще бъде построена учебна STEM среда със средства по Националния проект за възобновяване и резистентност, сподели на 19 април служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на процедурата за кандидатстване. Той посочи, че учебните заведения, в които към този момент са построени STEM центрове по Националната стратегия, също вземат участие в този момент, само че ще се регистрира, че към този момент са употребили публичен запас.

На представянето на процедурата в МОН тогава участваха също проф. Георги Вайсилов - изпълнителен шеф на Изпълнителната организация " Програма за обучение ", и заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова.

" Основната цел е да се увеличи ползата към науката и научните проучвания на учениците, като всеки възпитаник да може да пипне микроскоп, да огледа спътниците на Юпитер през телескопите, които ще бъдат купени, да направи самичък химична реакция, да види по какъв начин действат новите източници на сила в съответните STEM кабинети за зелена сила и за стабилно развиване. Ще бъде финансирано построяването на кабинети в пет области: роботика и кибер-физични системи, дизайн и 3D прототипиране, естествени науки, зелени технологии и стабилно развиване, математика и информатика.

Общата стойност на процедурата е над 530 милиона лв., като обособените учебни заведения, съгласно броя на учениците си през последните три години, ще бъдат финансирани със суми за създаване на STEM среда сред 50 000 и 600 000 лв.. Допълнително ще има и финансиране за създаване на високотехнологични свързани класни стаи, които ще разрешат на обособените учебни заведения да организират взаимни образования и освен учителите, а и учениците да ги употребяват при разнообразни взаимни действия ", сподели тогава проф. Георги Вайсилов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР