Над 800 българи в народни носии извиха буйни хора пред

...
Над 800 българи в народни носии извиха буйни хора пред
Коментари Харесай

Пак прикова погледите: Деси Радева се хвана на хорото в Милано

Над 800 българи в национални носии извиха буйни хора пред Castello Forceso (Замъка на Сфорците) в Милано на 9 юни на 4-ото издание на събора на българите, живеещи в Европа. „ На площада на Другата България ” – по този начин се споделя българският събор.

Пред античния палат от 15 век те демонстрираха, че въпреки да са отвън рамките на България, пазят и предават на поколенията след тях традициите, обичаите и културата ни. Всяка от 40-те фолклорни обединения от 11 страни в Европа дефилира със свое знаме и знаци. Колоритното представление събра на площада стотици поданици и посетители на Милано, които снимаха, приветстваха и скандираха „ Браво, българи”, а някои даже се хванаха на хорото, като се опитваха да докарат стъпките. После на път за мястото на формалното разкриване – Чита ди Ломбардия – българите „ нападнаха” метрото, написа " Труд ".



Навсякъде по маршрута, по стълбите и тунелите звучаха барабан и гайда, а българите се хващаха на хоро с риск да паднат на релсите. Влакчето кънтеше от „ Назад, моме Калино” и други обичани песни. От 14 часа стартира концертът. Темата на тазгодишния събор беше „ Нашенските традиции. С танци бяха показани лазаруване, нестинарство, Гергьовден, коледуване, ладуване, кукери. Сцената беше сложена на един от най-красивите площади на Милано – Чита ди Ломбардия. Уникалното оборудване е полузатворен площад, обкръжен от високи здания в напредничав жанр и с превъзходна звучност.



Концерта откри Първата ни дама госпожа Десислава Радева, която акцентира, че е приела поканата в качеството си просто на българка. Съпругата на президента Румен Радев сподели какъв брой се вълнува и стиска палци прелестната самодейност да продължи. „ Много се веселя на българите, живеещи в Европа, че сте дружно и, че пазите нашите обичаи “, показа тя от сцената.



„ Вие показвате, че да бъдете надалеч от родината не значи да обърнете тил на българското”, сподели Марин Райков, дипломат на България в Италия и Малта. Той поздрави сънародниците си, че съумяват да запазят духа на българщината и го предават на своите деца. „ За да бъдеш почитан от другите, би трябвало първо да уважаваш себе си”, акцентира той. „ Тук има ужасно доста неспокойствие, наслада и носталгия, само че и вяра, че нашите обичаи ще бъдат предадени на децата ни на всички места по света, тъй като България е там, където има даже един българин”, сподели разчувствана създателката на събора Анита Екинова. Тя напомни по какъв начин е почнало всичко през 2014 в Лион, Франция, след това в Монпелие и Гандия, Испания.



„ Съборът ни е неповторим с това, че е пътуващ, т.е. всяка година се сменят градът и страната домакин”, сподели Радослава Недялкова от Асоциация за българска просвета и главен уредник на събитието. Асоциацията включва фолклорна група „ Нашенци”, хор за национално пеене „ Нашенки” и детска фолклорна група „ Нашенчета”. Има филиали и във Верона и Перуджа. Тя самата се е присъединила в основаването на групата, тъй като в Милано нямало къде да играе национални танци. „ Всички българи тук са на лични разходи, платили са и за носиите от джоба си и са пристигнали тук, с цел да бъдат дружно. Случващото се тук е неповторимо, тъй като в израз на положителната воля на българите, живеещи в други страни на Европа, да съхраняват и поддържат българското, акцентира Недялкова.



„ Българите към този момент схванаха, че не може безконтролно да събират детайли от носии оттук-оттам, а да обличат костюми, от главата до петите с детайли от родната им етнографска област. Чест прави на българите тук, на събора, че са пристигнали с носии, направени от професионалисти”, посочи Магдалена Петрова от „ Българска шевица” – Добрич. От години тя събира и създава носии. И както прилича на Милано, като международна столица на модата, на концерта Магдалена Петрова сподели галерия и ревю на колоритни носии от всички етнографски области. На площада имаше и фотоизложба на красиви българки в носии, от фотопроекта на Радослав Първанов „ Аз съм българка”. Празничният ден в събота приключи с вълнуваща хоротека под звездите. На площада се хванаха на хоро всички участници на събора, дружно с други българи от Милано, с цел да съпреживеят страстта да са дружно. Вече сме едно огромно семейство, другари сме”, сподели Недялкова.



На събора пристигнаха доста българи със фамилиите и децата си. Имаше бебета в колички и хамаци, дребни деца, всички в носии. Сред участниците най-малки бяха Даниел от Нюрнберг на 4 и Анна-Мария от Монца на 5 години. От 33-те танцови и 7-те певчески групи най-активни бяха българите от Англия (8 групи), Испания, Германия и Франция. Участваха и нашенци от Италия, Белгия, Ирландия, Швейцария, Дания, Швеция и Малта. Нивото беше друго – от начинаещи запалянковци до групи, водени от професионални хореографи. Днес в неделя съборът продължи с певчески концерт и семинари по национални танци и приключи, както си му е редът, отново с хоро и разчувствани обятия и сълзи на прощаване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР