Над 80% от вноса на пшеница в Судан е застрашена

...
Над 80% от вноса на пшеница в Судан е застрашена
Коментари Харесай

Войната в Украйна застрашава с глад Судан

Над 80% от вноса на пшеница в Судан е застрашена след нахлуването на Русия в Украйна. Това води до изостряне на икономическата и филантропичната рецесия, задълбочила се след военния прелом в страната предходната година, предизвестява организация за филантропична помощ, представена от Агенция Франс Прес.

Сраженията и глобите нарушиха доставките на зърно от Русия и Украйна, които обезпечават близо 30 % от международния експорт на пшеница, което заплашва доста страни с апетит и обществени разтърсвания, показва БГНЕС.

Последиците ще бъдат изключително тежки в Судан - една от най-бедните страни в света, където военният прелом през октомври, управителен от началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан, докара до нови разтърсвания и до понижаване на помощта от страна на западните страни донори.

„ Судан е в изключително уязвимо състояние, защото 86-87% от вноса на пшеница идва от Русия и Украйна взети дружно “, споделя Дейвид Райт, основен действен шеф на благотворителната организация „ Спасете децата “.

Данните на Организация на обединените нации сочат, че до края на годината „ съвсем 20 милиона души или съвсем половината от популацията на страната няма да имат задоволително храна “.

Североизточната африканска страна към този момент се разклаща от орязването на интернационалната помощ и икономическите разтърсвания, при които локалната валута се срина внезапно, а цените на храните, горивата и електрическата енергия скочиха.

Судан - страната, в която повишението на цените на хляба провокира вълнения и всеобщи митинги, довели до свалянето през 2019 година на президента деец Омар ал-Башир, през последните месеци към този момент означи 10-кратно нарастване на цените на хляба.

Сега съвсем едномесечният спор в Украйна трансформира земеделските земи там в бойни полета, а селскостопанските служащи - във бойци, като в същото време замрази доставките за чужбина през пристанищни градове, трансформирали се в бойни зони.

Междувременно износът от Русия беше замразен от огромни интернационалните наказания, които ограничиха международните доставки на съществени хранителни артикули като пшеница, ечемик и царевица, както и на торове, и внезапно покачиха цените им.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР