Над 700 порции курбан раздадоха на пътя Смолян – Пловдив

...
Над 700 порции курбан раздадоха на пътя Смолян – Пловдив
Коментари Харесай

Над 700 порции курбан против катастрофи по пътищата раздадох...

Над 700 порции курбан раздадоха на пътя Смолян – Пловдив през днешния ден срещу жертви в произшествия по пътищата. Инициативата се организира за 15-та поредна година преди Нова година от кмета на Забърдо Валентин Черпоков. Тази година курбанът беше и в памет на жертвите от рейса на Автомагистрала „ Струма “. Молебен за здраве отслужи смолянският свещеник Висарион в съслужение със свещеници от Смолян и Чепеларе. Духовниците осветиха курбана и 2000 икони – ключодържатели с лика на Света Богородица и магнити-икони, както и стикери за коли, призоваващи към пътна сигурност.

На събитието участваха регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев, консултант на министъра на външните работи на Р Северна Македония у нас Юфтим Спахию, Николай Иванов – ръководител на УС на Българската браншова асоциация за пътна сигурност, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Смолян ст. Комисар Николай Димов и други

Те раздадоха на преминаващите водачи от курбана.

„ С самодейността желая да заявим, че е нужна по-голяма отговорност от всички, чиято активност е обвързвана с сигурността на пътищата ни, както и от всички участници в придвижването “, сподели Черпоков.



„ Тази самодейност демонстрира, че сред двете страни има доста повече ползи, в сравнение с са разликите. Това го демонстрира и многочисленият народ, който е тук на събитието, за което персонално благодаря доста, че отдават респект на жертвите “, сподели от името на Р Северна Македония Спахию. Той благодари в словото си на екипа на Пирогов и организацията на страната в нещастието с рейса.

„ В момента сме едни от „ водачите “ по жертви и тежко ранени в Европа. В част от северозападните страни статистиката демонстрира, че хората умират три пъти по-малко, в сравнение с ние по пътищата. В 21-ви век животът на всички ни минава по пътищата, от родилния дом до последния ни мирис. Апелирам към новото държавно управление, към целия Министерски съвет, защото доста зависи от страната, да създадат своите процедури защото в Европа се приказва за визия 0. По статистика на Европейския съюз на 1 млн. население България и Румъния сме с 99 и 98 жертви на 1 млн.население, до момента в който в развитите страни те са три пъти по-малко. Пътната сигурност би трябвало да бъде изведена като първи и главен приоритет като строителство, ремонт на пътища “, сподели Николай Иванов. Той съобщи, че за основния път Смолян – Пловдив от 30 години чува обещания, че този път ще стане трилентов и е извънредно време това да бъде осъществено, защото превозът в региона е единствено на колела.



Областният шеф благодари на кмета на Забърдо за спазената за поредна година традиция за курбана срещу произшествия. „ Изключително претрупан е и през днешния ден пътят Смолян-Пловдив, както виждате има колони от коли и в двете направления. Пътят Асеновград – Смолян е извънредно рисков, доста претрупан и се надявам, че страната в идващите години ще предприеме дейности по неговото разширение с трета, даже четвърта лента “, сподели Сабрутев.

Той разяснява и вредите от бедствието, от което пострадаха доста общини в региона.
Към момента на страната са дадени описи с подробни количествени сметки за вреди от над 9 млн. лева „ Очакваме вредите да се усилят, защото в този момент, поради снега, доста от тях са скрити. Днес ревизираме положението на язовирите и се надяваме дъждът да бъде по-малко, тъй като чакаме 50-60 л/кв. м, а и времето е топло и снегът, който е изпод се топи “, сподели Сабрутев.



Той съобщи, че и тази заран е водил диалози с Министерски съвет и е декларирано, че ще има средства след Нова година за премахване на вредите, като ще се направи ремонта на пътя за Триград. Към момента е показан непълен план, който се чака да се добави и незабавно след празниците да стартира ремонта. Има обходен маршрут по горски пътища и през него Триград ще се доставя с хранителни артикули. Специално за възобновяване на пътя към Триград плановете сочат, че са нужни към 800 000 лева С тази средства ще се възвърне напълно пътя, както е бил в началото.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР