Над 70 % от операциите в отделението по урология в

...
Над 70 % от операциите в отделението по урология в
Коментари Харесай

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Над 70 % от интервенциите в отделението по урология в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черзекозов “ АД във Велико Търново се правят ендоскопски. 97 на 100 е оперативната интензивност на зменото за предходната.

„ Съвременните постулати на урологията, при съществуване на инсталация и подготвени експерти, допускат тъкмо безкръвно оперативно лекуване при болести на простатата, бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища. Всеки от уролозите, работещи в регионалната болница, има опита да работи ендоскопски ”, изясни началникът на отделението доктор Георги Баръмов.

Той осведоми, че миналите заболели за 2016 година са били 497, а за 2017 г.-533. Отделението разполага с 12 болнични кревати, 4 болнични стаи, операционна зала с урологична операционна маса за ендоскопска диагностична и оперативна ендоурология, 2 превързочни – септична и асептична, манипулационна, кухненски офис, кабинет на началника на отделението, лекарски кабинет, сестринска стая, баня и тоалетни.

 bolniza Д-р Георги Баръмов има приета компетентност по профила на отделението – урология и магистърска степен по стопанско ръководство. Той управлява болничната конструкция от 2001 година и има квалификации по “Ендоурология”, “Спешна урология”, “Детска урология”, “Екстракорпорална литотрипсия” и други

Д-р Баръмов изключително доста държи на непрекъснатото повишение на квалификацията на екипа. Затова няма интернационален конгрес в региона на урологията в Европа, на който да не участва най-малко един от 4-мата уролози в МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов “ АД – Велико Търново.

Утвърдена процедура в структурата е провеждането на тримесечни, а доста постоянно и ежемесечни разисквания на новости от практиката, на по-сериозни клинични случаи и прочие В отделението има стратегия за подготовка и дълготрайно образование на личния състав, на която всеки от медиците държи, отделя персонално време и персонални средства за подготовка.

Лекарите, които работят в отделението са четирима, всички са с приета компетентност по урология, което надвишава условията за II равнище на подготвеност. В отделението работят 8 медицински сестри на щат и 4 санитари.

В болничното звено са основани условия за улеснение на достъпа за хора с увреждания.

Отделението работи по 13 Клинични пътеки и 2 клинични процедури съгласно НРД 2017 година

Ендоскопът на водеща японска компания, с който уролозите работят е закупен преди 2 години и разрешава непрекъснато да бъде докомплектуван, което на собствен ред ще разшири размера на дейностите. Най-много оперативни интервенции уролозите правят в региона на горни пикочни пътища /31 %/ и то най-вече при заболели с уролитиаза – бъбречно-каменна болест.

Втори по периодичност /27%/ са едноскопските процедури при патология в долни пикочни пътища. Сред тях са и болесттите на простата, камъни в долни пикочни пътища, стеснения на уретрата и други Все повече пораства делът на пациентите с кървене от долни пикочни пътища заради все по-честото приложение на медикаменти за разреждане на кръвта, регистрират експертите уролози. Трети по периодичност са интервенциите за лекуване на мъжката полова система /13%/.

Съветът на уролозите към пациентите е да се диагностицират в точния момент посредством осъществяване на постоянни профилактични прегледи. По този метод и най-малкото патологично отклоняване ще бъде хванато и лекувано в точния момент.

„ Например при рака на простата, в случай че се диагностицира в точния момент, преживяемостта на пациентите е доста огромна ”, безапелационен е началникът доктор Георги Баръмов.

Колегите му доктор Петър Петров, доктор Михаил Пиперков и доктор Цветозар Цачев диагностицират и лекуват в стационара заболели с остри и хронични нарушавания на дренажа на урината, остри хеморагии от пикочните пътища, остри възпалителни болести и положения от урологичен генезис, контузии, бъбречно-каменна болест, възпалителни болести, туморни формирания и други.

Към този миг в отделението лекуват 14-годишно момче, само че най-възрастният пациент бил 100-годишен дядо с патология на пикочния мехур, който след направена му интервенция живял още 5-6 години. Д-р Баръмов дава този образец, като илюстрация на това, че възрастта на пациентите не е от голяма важност, значимо е да те да получат квалифицирана здравна помощ следвайки трендовете и новостите в актуалната медицина и урологията в частност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР