Над 70 жалби и сигнали са постъпили в Централната избирателна

...
Над 70 жалби и сигнали са постъпили в Централната избирателна
Коментари Харесай

Над 70 жалби за изборни нарушения са постъпили в ЦИК

Над 70 тъжби и сигнали са постъпили в Централната изборна комисия през изборния ден. Това съобщи пред БНР представителят на КомисиятаРосица Матева.

Тя уточни, че множеството от подготвеност на общинските изборни комисии няма сигнали, които са за груби нарушавания, които да опорочат вота.

Матева още веднъж прикани за деликатно преброяване на хартиените бюлетини и съблюдаване напътствията на ЦИК за зацапаните, ако има такива.

" Ако са позволили неточности, които по никакъв метод не могат да бъдат открити на какво се дължат и са изключително основни в данните с резултатите от гласуването, би трябвало да се събере цялата секционна изборна комисия в общинската изборна комисия в изчислителния пункт, да се отвори чувалът и да се направи наново броене. Мястото за повторното броене е в общинската изборна комисия ", обясни тя.
 ЦИК се надява да няма отваряне на урни преди края на изборния ден
ЦИК се надява да няма отваряне на урни преди края на изборния ден

Към 16 ч. изборната интензивност е 34.16%

Крайният период, в който общинските изборни комисии би трябвало да са преброили секционните протоколи, да са оповестили резултатите от изборите и да се предали книжата за повторна инспекция в ЦИК е 48 часа след приемането и на последния протокол. В София броят на секциите е максимален - над 1650.

По думи на Матева ЦИК би трябвало да може да провежда балотажите и с машинен избор, в случай че на следващия ден Върховният административен съд се произнесе за това.

" По принцип би трябвало да може, защото на възможен втори тур трябваше да се гласоподава също с машини и това трябваше да се случи тъкмо от понеделник до идната събота. В взаимозависимост от решението на Върховен административен съд Централната изборна комисия ще го извърши и ще провежда изборите, по този начин както е планувано в Изборния кодекс и съгласявайки се с решението на Върховния административен съд ", увери тя.
 Калин Стоянов обърна внимание на ЦИК: Министерство на вътрешните работи не е транспортна компания
Калин Стоянов обърна внимание на ЦИК: Министерство на вътрешните работи не е транспортна компания

Партиите станали изключително изобретателни в пазаруването на гласове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР