Над 60% от българите са на мнение, че в бизнеса

...
Над 60% от българите са на мнение, че в бизнеса
Коментари Харесай

Жените в бизнеса, политиката и като шефове, според българите

Над 60% от българите са на мнение, че в бизнеса би трябвало да има повече дами на управнически позиции, демонстрира изследване на социологическата организация „ Тренд “ и на Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ). 59 на 100 не са съгласни, че бизнесът е единствено за мъже. На срещуположното мнение са немалкото 32 %. 37 на 100 са съгласни с изказванието, че е обикновено управническите постове да се заемат от мъже.

 Това разяснява пред Радио София Евелина Славкова , ръководещ шеф на „ Тренд “.

В най-силна степен за равнопоставеност на половете в бизнеса са най-младите (18-29 г.) – 62%, както и дамите - 77%. Същевременно измежду хората на противоположното мнение, делът на мъжете е доста по-висок (58%). Българите са по-скоро скептични към така наречен квотен принцип (определен брой) за мъже и дами на работно място. 28% имат позитивно отношение, а 41% - негативно.

 „ Нашите наблюдения демонстрират, че значително има феър плей при кариерното развиване, без значение от пола. Доказателство за това са българки на високи позиции в български и интернационалните компании “, означи Ваня Кънева-Минкова , изпълнителен шеф на СЖББ. По думите й страната ни е добър образец за сполучливата реализация на дамите в професионалната стълбица. В същото време измененията в публичния и икономическия живот слагат нови условия към водачите. Кънева цитира експертите от „ Маккинзи “ (McKinsey), съгласно които дамите имат качествата да водят смяната, да мислят отвън рамката, да прегърнат разликите и най-много – умеят да приказват с общността.

За да успее в кариерата дамата би трябвало да има вяра в себе си, да има подобаващия набор от пълномощия, да й се даде опция от средата. Именно за обезпечаването на тези фактори работи СЖББ, посочи Ваня Кънева. Над 300 дами към този момент са минали през Академията за водачи на организацията.

По отношение на политиката, съгласно социологическото изследване българинът счита, че колкото повече дами вземат участие, толкоз е по-добре за страната.

С Евелина Славкова и Ваня Кънева-Минкова беседва Катя Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР