Над 500 пловдивчани са се включили в гражданската подписка срещу

...
Над 500 пловдивчани са се включили в гражданската подписка срещу
Коментари Харесай

Подписка срещу ограда в Дондуковата градина

Над 500 пловдивчани са се присъединили в гражданската подписка против построяването на ограда към Дондуковата градина в Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Призивът гласи:

" Ние, жителите на гр. Пловдив изрично се разгласяваме против желанието на регион " Централен " и Община Пловдив да оградят Дондуковата градина с каквато и да е ограда от  - бетон, ковано желязо, мрежа, пана и други и да бъде стеснен достъпа до парка с порти, бариери и други уреди.

Считаме, че парковете са за всички и достъпът до тях би трябвало да е денонощен. Настояваме регион " Централен " да отдръпна предлагането за създаване на ограда към Дондуковата градина.

Да на реконструкцията и обновяването на парка. Не на оградата и ограничавания достъп! ", декларират жителите.

Припомняме, че за ремонт на първата градска градина в Пловдив се приказва най-малко от десетилетие. Дондуковата градина е основана след Освобождението през 1878 година и благоустроена от Люсиен Шевалас през 80-те години на ХIX век. Главен подстрекател и разпоредник за оформянето ѝ е краткотрайно изпълняващият длъжността генерал-губернатор на Станстефанска България княз Александър Дондуков-Корсаков. Наричат я още " Княжеската " или " Градската " градина. Паркът е първата социална зелена повърхност, която се урежда в центъра на града и е имала  представителни и публични функционалности. От 1992 година е монумент на парковото изкуство, а от 1993 година е в режим на запазване на исторически зелени площи в регион " Централен ".  

Проектът за реорганизация на градската градина, утвърден от НИНКН, планува ремонт на алеите, изграждане на отводнителна и поливна системи, нови детски уреди, водно огледало с огромен шадраван и цветарници на мястото на сегашните пресъхнали шадравани. В единия край ще бъде възобновена по архивни документи беседката, в която са отдъхвали Иван Вазов, Захари Стоянов, Христо Данов. 

Новото в плана е издигането на ограда от ковано желязо с височина 1.70 метра, като задачата е новата облага на града да се резервира от вандали. Срещу заграждението обаче се афишират жителите, които са се подписали в петицията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР