Над 50 журналисти от Българското национално радио (БНР) алармират в

...
Над 50 журналисти от Българското национално радио (БНР) алармират в
Коментари Харесай

Журналисти от БНР с подкрепа за директора си и критики към УС, поискаха помощ от СЕМ

Над 50 публицисти от Българското национално радио (БНР) а лармират в писмо до Съвет за електронни медии, че завареният Управителен съвет на радиото блокира неколкократно основни решения на новия общоприет шеф Андон Балтаков.
Така към станалото към този момент обществено напрежение, назряващо сред контролния орган в БНР и новия шеф, се прибавя и позицията на уважавани имена от ефира, съобщи bTV.
Писмото засяга обвиняванията, които трима от членовете на остарелия УС насочат към Балтаков - за подписване на контракт за доставка на електрическа енергия без оторизация от Управителния съвет. Позицията на генералния шеф е, че договорът е за период от една година и е подписан при форсмажорни условия, с цел да не остане радиото без зареждане.
Казусът с тока е завещан от предходното управление, " необяснимо е за какво членовете на УС, които е следвало да вземат участие в решаването му, сега не помнят безмълвието си, влизайки в този момент в ролята на съдник ", показват в писмото публицистите.
Според осведомени новият контракт е подписан при по-добри финансови условия.
Журналистите показват, че задачата на тези офанзиви против Балтаков е дестабилизация на БНР. Те приканват Съвет за електронни медии да се намеси, а тримата членове на УС да подадат оставки.
Работата на новия началник на радиото със заварения Управителен съвет се трансформира в бомба със закъснител поради пропуск в Закона за радиото и малкия екран, който дава на Съвет за електронни медии рпавомощия да приключи предварително мандата на генералния шеф, само че не и на назначения от него Управителен съвет.
Тъй като мандатът на скандално отстранения поради прекъсването на " Хоризонт " Светослав Костов бе единствено няколко месеца, новият общоприет шеф Андон Балтаков ще би трябвало да работи с назначения от предшественика си УС съвсем през целия си 3-годишен мандат.
Членовете на УС могат да си тръгнат, единствено в случай че сами решат да подадат оставка. Тяхното съдействие с Балтаков е " минирано " и заради идното дело, което остраненият Костов води против решението на Съвет за електронни медии да приключи мандата му.
Ето какво гласи писмото:
До Председателя на Съвета за електронни медии - госпожа Бетина Жотева
Копие до: членовете на Съвет за електронни медии
ПИСМО ОТ РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО
Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,
С това писмо бихме желали да изразим нашето отвращение, паника и противоречие с последните епистоларни дейности на членове на Управителния съвет на БНР, с които още веднъж се цели дестабилизация на работата на радиото. В служебните си мейли всеки един от нас получи отворени писма от генералния шеф Андон Балтаков и настрана от Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев, членове на УС, отдадени на проблема с тока. Без да навлизаме в детайлности припомняме, че това е завещан проблем, основан преди мандата на сегашния общоприет шеф. Необяснимо е за какво членовете на УС, които е следвало да вземат участие в решаването му,в момента не помнят безмълвието си, влизайки в този момент в ролята на съдник.
Не за първи път от избирането на господин Андон Балтаков трима от членовете на заварения като завещание УС блокират основни решения, свързани с действието на медиата. Не единствено това, тези дейности, изнасяни в уеб сайтове със съмнителна известност, водят до уронване на името на публичното БНР. Не на последно място, такова държание е крачка обратно от постигнатото в последните 4 месеца нормализиране на работата и връзките в институцията / след невижданата рецесия, основана от краткотрайното ръководство на Светослав Костов/. За нас този УС беше част от рецесията, не пое отговорност за следствията от нея и продължава да бъде източник на спорове.
Уважаеми членове на Съвет за електронни медии, Вие разполагате с цялата документи по съответния проблем и ние Ви призоваваме като регулатор да упражните пълномощията, които Ви дава Закон за радиото и телевизията. Вместо угриженост и обединяване на напъните за издигане на престижа на БНР, виждаме борба, зад която прозират дълбоки и ползи – персонални и корпоративни, с адрес, друг от „ Драган Цанков “ N 4. Не намираме за инцидентно съвпадението, че следващият стадий от конфликтното държание на тримата членове на УС на БНР е в миг, когато в доклада на генералния шеф бяха изнесени обстоятелства за финансови нарушения; за спор на ползи при госпожа Галя Тренчева от УС и следва избор на управителни екипи на стратегиите.
За да бъде предпазено положителното име на БНР и обезпечена естествената работа на публицисти и чиновници, молим за Вашата интервенция. При състояние, че членовете на груповия орган за ръководство на радиото не намерят градивна формула за работа и продължат да основават напрежение, да подадат оставките си!
05.06.2020, София
С почитание:
Писмото е отворено за поддръжка и присъединение от още сътрудници.
1. Анна Георгиева
2. Албена Миланова
3. Ася Пенчева
4. Адриана Киселинчева
5. Андрей Манукян
6. Антон Пиперов
7. Валерия Николова
8. Виктор Димитров
9. Виолета Ашикова
10. Велина Махлебашиева
11. Весела Владкова
12. Георги Бангиев
13. Георги Коларски
14. Георги Марков
15. Даниела Големинова
16. Даниела Костадинова
17. Даниела Късовска
18. Даниела Якова
19. Даниела Стойнова
20. Даниела Костова
21. Десислава Лилова
22. Диана Димитрова
23. Дора Атанасова
24. Евелина Стоянова
25. Здравка Маслянкова
26. Ива Антонова
27. Иван Русланов
28. Ирена Гъделева
29. Ирина Недева
30. Калин Тонев
31. Камен Жеков
32. Кремена Данева
33. Лъчезар Вълев
34. Лъчезар Цветков
35. Людмила Железова
36. Марина Цекова
38. Мая Щърбанова
39. Михаил Миховски
40. Невена Петрова
41. Петър Волгин
42. Пламен Христов
43. Полина Начева
44. Радостина Чернокова
45. Силвия Великова
46. София Жекова
47. Спас Крайнин
48. Станислава Пирчева
49. Стоян Радев
50. Татяна Иванова
51. Христина Янкова
52. Цвети Радева
53. Явор Стаматов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР