Над 47 300 са подадените от наши сънародници заявления за

...
Над 47 300 са подадените от наши сънародници заявления за
Коментари Харесай

Заявленията за гласуване в чужбина са 47 300. Повече от половината - в Турция

Над 47 300 са подадените от наши сънародници заявки за гласоподаване от чужбина на парламентарните избори на 2 април.

Срокът за подаване на заявки изтече в среднощ. От Турция те са над 28 хиляди, от Англия и Германия - по 3300, над 2 хиляди са заявките от Съединени американски щати.

С към 3 хиляди по-малко са поръчките по отношение на изборите на 2 октомври (тогава бяха ок. 51 хил.) и съвсем двойно по отношение на тези на 4 април 2021 година, когато броят на подадените заявки доближи рекордните 88 хиляди.

Въз основа на тях обаче не може да се направи извод за предстоящата изборна интензивност зад граница, защото по-малкото заявки не значат безусловно намаляване на интереса към идните пети подред избори. Причината е, че поради текстове в Изборния кодекс секции се образуват автоматизирано на местата, където в последните 5 години са се провеждали избори и са дали своят вот над 100 души.

Събирането на най-малко 40 заявки към този момент към момента остава изискване за образуването на спомагателни секции отвън автоматизираните.

До края на седмицата ще станат ясни местата и броят на секциите, в които ще се гласоподава в чужбина.

По-голямата част от местата са по този начин наречените " автоматизирани " секции, в които на предходни избори гласувалите са били 100 или повече. На парламентарния избор на 2 ри октомври предходната година, в чужбина се гласуваше в 755 секции.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР