Над 42 хиляди осигурени лица са се възползвали от програмата

...
Над 42 хиляди осигурени лица са се възползвали от програмата
Коментари Харесай

НОИ: Над 42 хил. българи са ползвалите програмата за профилактика и рехабилитация

Над 42 хиляди обезпечени лица са се възползвали от програмата на Националния застрахователен институт (НОИ) за профилактика и рехабилитация през 2022 година, като 60 % от тях са дами. Това оповестиха от пресцентър на Национален осигурителен институт, като се базират на данни в Информационния бюлетин на Националния застрахователен институт. Бюлетинът е наличен на интернет страницата на институцията. 

Дейността по профилактика и рехабилитация, финансирана от Национален осигурителен институт, се извършва даже и в изискванията на пандемията от COVID-19 през 2020 година и 2021 година След двете спешни години се следи наклонност на нарастване на броя на лицата, възползвали се от програмата, регистрират от Национален осигурителен институт. През 2022 година те са с към 5000 повече по отношение на миналата година. 

От провелите профилактика и рехабилитация лица с максимален условен дял са тези със болести на опорно-двигателния уред (71,41%) и на периферната нервна система (22,66%). 

Разпределени по възрасти, максимален е относителният дял на хората над 51-годишна възраст (72,08%), което кореспондира с по-високата заболеваемост за тази възрастова група. На второ място с 27,07% е делът на тези от 31- до 50-годишна възраст. Несъществен е относителният дял на миналите през програмата лица под 30-годишна възраст – 0,85%.  От употребилите паричната помощ лица 61,03% са дами.

В бюлетина на Национален осигурителен институт са показани още и данни за потребителската задоволеност от качеството на административните услуги на института. Анализ показва в динамичност за интервала 2017 – 2021 година главните индикатори при така наречен „ вдовишки добавки “, като данните демонстрират, че това са най-многобройните добавки, изплащани по Кодекса за обществено обезпечаване.

В бюлетина акцент е и " борбата " на специалистите от столичното териториално отделение на института с лъжливи схеми в страната. Сред опитите за измами, които срещат и преодоляват специалистите, са случаи, в които затворени предприятия употребяват подправени документи, други назначават 150 души на една и съща служба, както и случай на подписан трудов контракт с мъртвец. 

Национален осигурителен институт дава всеки месец и информация по отношение на касовото осъществяване на бюджетите на социалноосигурителните фондове, управлявани от института по силата на законова делегация. Според данните над 14 милиарда лв. са годишните разноски за пенсии от Държавното публично обезпечаване (ДОО) към края на ноември. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР