Застраховки намаляват данъците! Полезни съвети за всичкиЗнаете ли, че застраховки

...
Застраховки намаляват данъците! Полезни съвети за всичкиЗнаете ли, че застраховки
Коментари Харесай

Застраховки намаляват данъците! Полезни съвети за всички

Застраховки понижават налозите! Полезни препоръки за всички
Знаете ли, че застраховки понижават налозите у нас? Ако имате застраховка „ Живот “ или непринудено здравно обезпечаване, направените вноски се приспадат от сумата на годишните данъчни основи, написа финансовият портал pariteni.bg.  Данъчното облекчение за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване е в размер до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване и до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и вноски за застраховки „ Живот “ (чл. 19 от ЗДДФЛ). Облагаемите приходи от в допълнение непринудено обезпечаване, непринудено здравно обезпечаване и застраховки „ Живот “ се таксуват с финален налог.
Ако сте сключили застраховка „ Живот “ за избрана сума,
само че през годината сте създали две вноски, то сумата може да се употребява напълно за данъчно облекчение. За данъчно облекчение се признава единствено главната вноска по застраховките „ Живот “. Ако има платени спомагателни покрития към нея, сумата за тях не се признава за данъчно облекчение.

В случай, че не работодателят, а вие заплащате вноските за своята спомагателна здравна застраховка или пък сте решили да сключите такава за себе си и за своето семейство, още веднъж можете да получите назад до 10% от сумата на импортираните през годината персонални вноски, като подадете декларация по член 50 от ЗДДФЛ.
Ако имате ипотечен заем,
от банката евентуално са ви изискали да сключите застраховка „ Живот “, която в множеството случаи е за ваша сметка. Имате цялостно право да ползвате облекчението по тази линия. Поискайте от банката информация за платената награда, която да декларирате пред Национална агенция за приходите.

Имайте поради, че за данъчно облекчение могат да се употребяват единствено застраховките „ Живот “ и за здраве, по които вие сте титуляр и надлежно – адресат на сумата при приключване на застраховката. Ако сте създали застраховка на друго лице (например дете, родител или съпруг/а), то тя не може да се употребява за данъчно облекчение.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР