Народното събрание прие законопроект, който определя максимална надценка от 15%

...
Народното събрание прие законопроект, който определя максимална надценка от 15%
Коментари Харесай

Търговски вериги и Сдружението за модерна търговия настояват за вето на законопроекта за надценка на хляба

Народното събрание одобри законопроект, който дефинира оптималната надценка от 15% за три типа самун . Тази мярка провокира бурни реакции измежду огромните търговски вериги и Сдружението за съвременна търговия, които я дефинираха като „ законодателен произвол “ и насочиха зов към президента Румен Радев да наложи несъгласие на решението.

Според изпълнителния шеф на Сдружението за съвременна търговия Николай Вълканов главният проблем се крие в метода на приемане на законопроекта :

„ Първият е по метода, по който беше признат този текст, без авансово разискване, без претекстове, без мнения и от други институции. “

Вълканов показва, че сходен метод може да докара до нежелани стопански последствия, сходно на обстановка от 2019 година, когато „ Министерството на стопанската система и Комисия за защита на конкуренцията излязоха с изрично мнение, че сходна мярка за стоките от първа нужда, би довела до тъкмо противоположните резултати. Комисия за защита на конкуренцията споделя тогава, че ниските цени са резултат от конкуренция, не от регулация “ . Той прибавя пред „ NOVA “:

„ Всеки търговец има друг бизнес модел. Няма по какъв начин да се фиксира една надценка за всички търговци. Това ги слага в неравностойно състояние. “

Подобна закрепена надценка би могла да докара до универсално повдигане на цените до оптимално допустимите равнища, което би нарушило конкуренцията и евентуално би нараснало цените за крайните консуматори.

Вълканов акцентира също, че „ надценка не значи облага. В нея са включени и всевъзможни разноски “ . Той предизвестява, че в случай че закрепената надценка е под себестойността на един търговец и над себестойността за различен, то това би могло да докара до нуждата някои търговци да усилят цените на други артикули , с цел да компенсират загубите или даже да отстранен някои артикули от предлагането си.

Търговските вериги и Сдружението за съвременна търговия приканват президента да реагира, защото съгласно тях препоръчаният закон може да има дълготрайни негативни последствия за българския пазар и потребителите.

България пред двоен избор: Официално към този момент страната е в предизборна акция

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР