Над 4 пъти е нараснал броят на младите учители, които

...
Над 4 пъти е нараснал броят на младите учители, които
Коментари Харесай

Все повече млади учители влизат в класните стаи

Над 4 пъти е повишен броят на младите учители, които са постъпили на работа в учебните заведения през тази образователна година спрямо предходната. Това заяви ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция, отдадена на ролята на наставничеството за професионалното развиване на младите учители.
През предходната образователна година в българското учебно заведение влязоха 800, а през тази образователна година - 3500 - млади учители, разясни тя.
Въпреки това след 7 години ще има огромен дефицит на фрагменти в българската просветителна система, тъй като 39 000 преподаватели ще се пенсионират. Затова привличането и задържането на младите учители е извънредно значимо, като един от методите това да се реализира, е наставничеството от страна на по-опитните им сътрудници, разяснява Такева.
По думите й това значи, че младите учители, които приключват висшите учебни заведения, би трябвало да имат мотивация да влязат в учебно заведение. Тази мотивация е обвързвана и с наставничеството, като СБУ в продължение на пет години приготвя наставници за учебните заведения и детските градини в непрекъснатата Академия за просвета и нововъведения. Тези учители наставници към този момент са към 3000 и получават 50 лв. месечно в допълнение по време на образователната година, според отрасловия групов трудов контракт, изясни Такева.
Според нея висшите учебни заведения би трябвало да приготвят младите учители да работят в мултикултурна среда и в преподаването на гражданско обучение. В университетите би трябвало повече да се учи възрастова логика на психиката, тъй като неналичието на задоволително познания за прекосяването на децата в другите възрасти, основава проблеми при общуването, уточни Такева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР