Над 300 мигранти са задържани у нас само за ден.

...
Над 300 мигранти са задържани у нас само за ден.
Коментари Харесай

МВР и прокуратурата: Над 300 мигранти са задържани у нас само за ден

Н пъкъл 300 мигранти са арестувани у нас единствено за ден. Образувани са 19 каузи. Това каза заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг, отдаден на резултатите от извършена на територията на страната профилирана полицейска интервенция по противопоставяне на незаконната миграция, дейностите по която са извършени под управлението на прокуратурата.

" За нас е значимо мигрантите освен да бъдат залавяни и връщани, а да бъдат арестувани уредниците на тези групи, които постоянно работят освен в България ", сподели Павлова.

" Надяваме се, че в Народното събрание ще намерим поддръжка за преосмисляне на размера на наказванията за тези закононарушения ", уточни още тя. 

Според нея това ще има предпазен резултат.

Този вид закононарушения са рискови освен за мигрантите, а и за служителите на реда, които работят за разбиването на тези схеми, сподели от своя страна основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Той уточни, че освен във връзка с маршрутите, а и във връзка с превозването " каналджиите " стават все по-изобретателни. Голям е борят на недопуснатите мигранти у нас, уточни той и сподели, че е нужно да има повече гранични служители на реда в рисковите региони, а не да бъдат изпращани служители на реда в командировка.

" За отбрана на морската граница, където няма огромен напън, също има обезпечена защита ", сподели Тодоров.

Директорът на Националната полиция Атанас Илков уточни, че " каналджиите " стават все по-изобретателни. Пример за това е вчерашният случай, при който в цистерна бяха хванати 40 души, а тази заран в камион на автомагистрала " Тракия " бяха арестувани 70 индивида.

Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) следи 59 незаконни групи с над 250 участници, сподели новият шеф на службата Явор Серафимов.

Ръстът на каузи за последните три години за " каналджийство " и подкрепяне на престоя им се е нараснал фрапантно. През 2020 година тези каузи са 150, за 2022 към този момент са над 1000. Расте и броят на обвинителните актове в съда, сподели Сава Петров от Върховната касационна прокуратура. Осъдените са също над 1000. Наказанията са ниски, тъй като по този начин е написано в закона, уточни той. И добави, че дейно наказаните за три години са едвам към 20 на 100 от всички приети за отговорни.

По мотив полицейските митинги, Петър Тодоров сподели, че застава зад настояванията на униформените чиновници. Много от нещата като настояванията, които са отправени към Министерството на финансите, не са променяни като обществен пакет от години, уточни основният секретар.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР