Над 300 деца от най-бедните семейства в 20-хилядното сливенско гето

...
Над 300 деца от най-бедните семейства в 20-хилядното сливенско гето
Коментари Харесай

Деца от ромски квартал свирят Моцарт и Бизе

Над 300 деца от най-бедните фамилии в 20-хилядното сливенско гето " Надежда " в Сливен са били обхванати в неповторимата школа " Музиката вместо улицата " на маестро Георги Калайджиев и са изучавали музикален инструмент и солфеж.

Част от тях към този момент са гимназисти в музикални учебни заведения в Стара Загора и Бургас. За наслада на световноизвестния цигулар, школата има и първите си студенти в Музикалната академия. Повод за тази равносметка стана празничният концерт в неделя на Детския симфоничен оркестър към школата, който подвигна в зала " Сливен " на крайници професионални музиканти, познавачи, преподаватели и родители. Децата извършиха комплицирани творби на Моцарт, Бизе, Пиацола и други.

Сред гостите бе и кметът на града Стефан Радев, който поздрави Калайджиев и солистите за упоритостта и силата, които влагат планът да се развива и да оказва помощ за израстване на децата, давайки им нов късмет за реализация. " Където и да се намирате по света, вие постоянно се връщате и предавате опита си на младите, които желаят да се занимават с музика. Доброто има смисъл, когато се мултиплицира ", сподели Радев от сцената, представен от в. " Труд ".

Георги Калайджиев благодари на Община Сливен и разгласи, че на младите музиканти от плана им предстоят още концерти у нас и в чужбина.

" Музиката вместо улицата " е план на Калайджиев, който също е роден в кв. " Надежда " в Сливен. Като дете дарбата му е поощрена със стипендия от общината, приключил е музикалното учебно заведение в Бургас, а след това и академията в София. Специализирал е в Будапеща. Като концертмайстор и първа цигулка на " Софийски солисти " е свирил на всички международни подиуми, а от края на 90-те години живее и преподава в университета в Гисен, Германия.

Преди 12 година със спътницата си Мария Хаушилд отварят школата в гараж на къща. Задължителното изискване е гениите да имат най-малко доста добър триумф. Инструментите, школите и уроците са безвъзмездни. " Мен ме избави цигулката. Водим битка за всяко надарено дете ", обича да споделя маестрото.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР