Над 30 училища във Варна и областта ще получат финансиране

...
Над 30 училища във Варна и областта ще получат финансиране
Коментари Харесай

Над 30 училища във Варна и областта ще получат пари по програма за иновации

Над 30 учебни заведения във Варна и региона ще получат финансиране по националната стратегия „ Иновации в деяние “ през образователната 2022/2023 година, оповестиха от МОН за Moreto.net.

В листата с класираните школа попадат както избрани за новаторски, по този начин и над 15 неиновативни. Учебните заведения ще получат общо към 100 хиляди лв. от всичките 2 млн. лв., с които министерството финансира развиването на нововъведенията в учебната среда.

1 875 000 лева се отпускат на учебни заведения в страната за разпространение и мултиплициране на положителни нововъведения. Предвижда се с тях да се осъществят партньорства с визити в школата за показване на положителни просветителни нововъведения. По този модул се финансират 300 новаторски учебни заведения, други 300, които нямат този статут, и двете български държавни учебни заведения в Прага и Братислава.

С 29 995 лева ще се финансира организирането на 7 районни форума (конференции, методически срещи, полемики, работни семинари за нововъведения в образованието). Те ще бъдат проведени от РУО в Благоевград, Враца, Велико Търново, Сливен, София-град, Търговище и Хасково, взаимно с училищата–домакини от съответната област, които ще получат финансиране.

За закупуване на материали, образователни средства и принадлежности за използване на новаторски способи на преподаване се отпускат 150 000 лв.. С тях се обезпечава поддръжка за 123 креативен работещи учебни заведения, които основават новаторска образователна среда и нови способи на преподаване. Част от тях получават средства и по модула за партньорства.

Целта на националната стратегия „ Иновации в деяние “ е да се разпространяват и популяризират сполучливите нововъведения, да се подкрепи въвеждането на нови просветителни артикули и да се сътвори мрежа от новаторски учебни заведения за шерване на опит.

Успешните модели се мултиплицират посредством образуване на локални, районни и национални конгреси и събития за продан на новаторски практики и посредством партньорставата сред новаторските и неиновативните учебни заведения. Така по-бързо се трансформира съществуващата класно-урочна организация на образователния развой. Променя се също организационната просвета в учебните заведения – развива се просвета за нововъведения, ориентирана към знанието като полезност и професионално учене. Освен това се подтиква основаването на характерни екипи - професионалните образователни общности от педагогичен и непедагогически експерти от разнообразни области на знанието и практиката, работещи в учебното заведение, само че и отвън него.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР