Над 30 розопроизводители се събраха снощи (18 ноември) в Стрелча

...
Над 30 розопроизводители се събраха снощи (18 ноември) в Стрелча
Коментари Харесай

Стартира подписка в подкрепа на 5 мерки за спасяване на розо...

Над 30 розопроизводители се събраха нощес (18 ноември) в Стрелча на разяснителна среща по отношение на кандидатстването за еднократна помощ от акцията „ SOS Българска роза “. Те се оповестиха и в поддръжка на предложенията на съдружие „ Българска розова котловина “ за промени в Стратегията за развиване на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 година

Исканията на розопроизводителите са следните: 1. Установяване на количеството и качеството на остатъците от розово масло, посредством „ Държавна лаборатория Българска роза “; 2. Изработване на транспарантен механизъм за финансова поддръжка на бранша, посредством „ Българска банка за развиване “; 3. Финансова поддръжка за розопроизводителите въз основата на количество осъществен розов цвят, а не на база повърхност на насажденията; 4. Насърчаване и поддръжка за присъединяване на интернационалните изложби, посредством „ Държавната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия “; 5. Против мораториума за нови насаждения.



Инициаторите от съдружие „ Българска розова котловина “ изпратиха писмо до Министерство на земеделието, храните и горите с тези оферти на 8 ноември, само че към момента не са получили отговор от ведомството.

Поводът за срещата в Стрелча беше старта на кандидатстването за еднократна помощ от „ SOS Българска роза “ за розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието. Напомняме, че помощ от дарителската акция ще получат производители с насаждения до 30 дка., които могат да потвърдят осъществен розов цвят на цена под 2 лева./кг. след попълване на.

„ Виждам, че у хората към момента има вяра. Трудно им е, докарани са до обезсърчение, само че не се отхвърлят и това ни дава тласък да продължаваме и ние да се борим гласът на българския розопроизводител да бъде чут. “ Това показа Владимир Стоянов – основател на акцията и ръководител на съдружие „ Българска розова котловина “.

Подписката, която започва в Стрелча в поддръжка на настояванията на съдружие „ Българска розова котловина “, към този момент е онлайн. Можете да подкрепите.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР