Над 3% е спадът в производството на ток през първото

...
Над 3% е спадът в производството на ток през първото
Коментари Харесай

Производството и потреблението на ток спадат, износът расте

Над 3% е спадът в производството на ток през първото тримесечие.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
30 мар 2018
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018
Как американските ТЕЦ-ве стигнаха до омбудсмана

Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов се жалват пред Мая Манолова
26 мар 2018 По-топлото време през първите три месеца на тази година е довело до спад в производството и потреблението на електрическа сила. Заради изобилните превалявания вецовете са работи съвсем на цялостна мощ, до момента в който базовите централи и ВЕИ са лимитирали активността си. Износът обаче се усилва доста. Това демонстрират оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор от 1 януари до 1 април.

Излишъкът на електрическа енергия от началото на годината е и повода за доста по-ниските цени на тока на свободния пазар. След като в края на 2017 година постоянно имаше покупко-продажби за към 100 лева на мегаватчас, от януари цените непрестанно падат. По данни на Българската самостоятелна енергийна борса междинната цена, реализирана през март на сегмента " ден напред ", е под 54 лв. за мегаватчас.

Произведената електрическа енергия за първите три месеца на годината е била 12 326 549 мВч и понижава с 3.37% по отношение на същия интервал на предходната година. Потреблението на електричество се намалява по-значително - 4.89%, и възлиза на 11 258 246 мВч. Така, най-малко към този момент, се обръща наклонността за понижаване на разликата сред произвеждане и ползване, която се наблюдаваше през 2017 година

Любопитно е, че се трансформира структурата на генериращите мощности, защото водноелектрическите централи са нараснали производството си с цели 54.14% - до 1 284 823 мегаватчаса. Това се изяснява с пълноводието на реките. В същото време присъединяване на вятърни и слънчеви централи, както и на такива, употребяващи биомаса, в преносната мрежа на високо напрежение и в разпределителната мрежа, която обезпечава електричество на крайните консуматори, понижава надлежно с 5.23 и 16.89%. С малко над 7% са лимитирали активността си и базовите мощности като АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и така наречен американски централи.

Що се отнася до износа на електричество - той се усилва с 16.21% и доближава 1 068 303 мегаватчаса. През последните години обаче този индикатор непрекъснато спада със обилни темпове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР