"Над 200 търговци са наказани през това лято заради нарушения,

...
"Над 200 търговци са наказани през това лято заради нарушения,
Коментари Харесай

Жилят туристи край морето, карат ги да плащат за неща, които са безплатни

"Над 200 търговци са осъдени през това лято поради нарушавания, като най-честите са свързани с опити на търговците да хитруват, да надцакат туристите, да им вземат пари за нещо, което не би трябвало да заплащат ", съобщи в тв изявление ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, представени от.

Над 500 инспекции направихме през това лято край морето, посочи той.

„ Един от случаите бе начисляването на старите концесионни такси за използването на чадър и шезлонг. Оправданието бе, че служителят бил новозначен и не е схванал, че през тази година има нови цени “, напомни Маргаритов.

„ На първа линия на един плаж пък туристите бяха задължени да си вземат два шезлонга и чадър в комплекс, а не бе допустимо по техен избор да си вземат единствено чадър или каквото решат, въпреки че единичната цена за тези услуги бе оповестена в концесионния контракт “, добави той.

„ Заведения край плажа пък опитваха да наложат спомагателна такса. Ако отидете на ресторант и си поръчате нещо, ще го заплатите по менюто, което би трябвало да ви бъде предоставено, само че не могат да ви задължат да плащате за стола, на който ще седнете. В някои плажни заведения обаче се пробваха да го вършат. Това е нелоялна комерсиална процедура “, разяснява шефът на Комисията за отбрана на потребителите.



„ При приключването на сезона някои търговци се изкушават да вършат всякакви трикове, с цел да икономисат средства и да приключат сезона с по-голяма облага, само че е доста значимо да държат равнището високо до дъно, тъй като сезонът е по-различен. Ще продължи по-дълго “, добави той.

„ Тази пандемия се трансформира в главен претекст да бъдат анулирани хиляди почивки и бяха направени промени в закона, с който се удължи периода, през който потребителите могат да получат назад парите си за платени пътувания през туроператори. Срокът, в който би трябвало да ви върнат парите, в случай че поради ковид не може да пътувате, е 12 месеца от датата на анулацията “, изясни Маргаритов.

„ Туроператорът би трябвало да предложи на потребителя и различна опция, с която обаче екскурзиантът не е задължен да се съгласи “, добави той.
Шефът на комисията приказва и за инспекцията от КПКОНПИ за спор на ползи, като посочи, че с министър Красимир Вълчев са единствено кумове и не можело да се приказва за нарушавания за разпоредбите.

„ Очаквам доникъде на септември да завърши инспекцията. Нямам терзания. Отношенията ни със фамилията на министър Вълчев са естествени. Ние официално сме кумове. Това е една процедура, планувана в Семейния кодекс, при която двама души свидетелстват по време на сключването на брак на други двама. Няма съгласуваност и спор на ползи “, сподели още Димитър Марагаритов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР