Над 200 артисти от Държавната опера в Русе са подписали

...
Над 200 артисти от Държавната опера в Русе са подписали
Коментари Харесай

Над 200 артисти от Държавната опера в Русе с отворено писмо за финансирането на съставите


Над 200 актьори от Държавната опера в Русе са подписали отвореното писмо, изпратено до министър-председателя, до министъра на културата, парламентарните групи, синдикатите, всички институции, които имат отношение към културните институти. В него те упорстват да се преразгледа методиката за финансиране на съставите и търсят отговорност за неприятното положение на операта в този момент.

През предходната година съставът на Държавната опера в Русе беше управителен от четирима шефове – Найден Тодоров, Гергана Георгиева, Ганчо Ганчев и спечелилият състезанието за поста Иван Кюркчиев. Музикантите претърпяха трусовете на измененията, пребориха се за парите си от злощастно турне и таман, когато засвириха в една тоналност, а публиката се върна в залата, последва нов удар – бюджетът на операта е на алено с милион 270 000 лв..

" Това е в резултат на активността, която сме имали ние през 2016 година. Понеже сме играли 12 пъти спектакъла на Нешка Робева " Търси се Фигаро - последната неточност на Нешка “, бяхме в 12 от най-големите зали, като в НДК имахме две представления с претъпкани зали. В резултат се осъществиха огромни доходи и съгласно методиката, по която ние работим, за 2017 година би трябвало да създадем същия доход, с цел да можем да си получим от Министерство на културата дотацията. Миналата година ние непрестанно сме се интересували от финансовото положение в качеството си на синдикалисти, тъй като тъкмо предходната година февруари месец сключвахме групов трудов контракт и с цел да го сключим, трябваше да знаем какво е финансовото положение на института, по тази причина и попитахме. Всичко беше обикновено. Показаха ни документи, че всичко е наред. Изобщо не е имало и намек за това, че ние се движим в тази посока. Всъщност ние сме на минус " - уточни за " Хоризонт " Милена Недялкова, синдикален водач в състава.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР