Над 20 хранителни стоки от Украйна няма да бъдат допускани

...
Над 20 хранителни стоки от Украйна няма да бъдат допускани
Коментари Харесай

Ето кои храни от Украйна ще бъдат забранени за внос у нас

Над 20 хранителни артикули от Украйна няма да бъдат допускани до българския пазар от 24 април до 30 юни, реши държавното управление. 

Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; изсъхнало мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол. 

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите артикули през територията на България, ако партидите са в профилирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се позволява разтоварване и претоварването им на територията на страната ни.

Забраната не важи и ако в декларацията, съпътстваща пратката, се заявява, че крайната дестинация на товара не е България.

" Ако продължим да внасяме храни от Украйна, ще има тежки последствия за бизнеса у нас ", изясни странното решение Гълъб Донев.

Донев съобщи, че кабинетът е " заставен " да одобри тази национална мярка, защото Европейски Съюз търси съответен отговор на " коридорите на солидарността ".

Решението на държавното управление бе обявено от служебния министър на земеделието Явор Гечев във вторник.  " Ако Европа ще заменя солидарността с санкции, това не е Европейският съюз, който аз си представям ", сподели той.

По-рано същият ден Българска социалистическа партия внесе в Народно събрание проекторешение за възбрана за интервал от 6 месеца на вноса пшеница, слънчоглед, изсъхнало мляко и пчелни артикули.

В събота ПолшА и Унгария оповестиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на идващия ден, като разкритикуваха решението.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия приготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в Европейски Съюз, наранени от вноса на украински селскостопански артикули. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предложила това да бъде една от трите ограничения, които да бъдат подхванати в отговор на писмото на пет страни, измежду които и България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР