Над 20 фирми потърпевши от промянатаКитай забрани вноса на храни,

...
Над 20 фирми потърпевши от промянатаКитай забрани вноса на храни,
Коментари Харесай

Китай забрани вноса на храни с българска роза

Над 20 компании пострадали от смяната


Китай забрани вноса на храни, които съдържат българския вид роза “Дамасцена ”. Става въпрос за артикули като розова вода, сладка, локум, бонбони и даже желатинови перли, разясни пред “Труд ” Евгений Савчев, ръководител на Селскостопанска асоциация за интернационалните връзки. Забраната визира над 20 български компании, които изнасят такива артикули, добави той. Причината за спрения импорт е лист с позволените съставки, които могат да се влагат в храните в Китай, признат от Департамента по стандарти за сигурност на храните към Националната комисия за здраве и фамилно обмисляне на Китай.

В този лист единственият тип роза, който е позволен, е от сорта “Рогоза ”. Това автоматизирано значи, че българските хранителни артикули със наличие на роза “Дамасцена ” нямат право да бъдат продавани в Китай.

Вече има наши компании, чиято стока е върната, а на други количествата са арестувани в Китай, изясни пред “Труд ” Влади Стоянов, производител от с. Буново, който има насаждения с рози и дестилационна. Той разясни, че вид “Рогоза ” не се гледа у нас. Забраната ще разреши нашето място на китайския пазар да се заеме от турската роза, която обаче няма качествата като българската, безапелационен е Стоянов.

Проблемът с нашите производители е подложен от Костадин Джатев, началник на Служба по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Шанхай пред министъра на промишлеността и осведомителните технологии на Китай Миао Уей по време на панаира в град Гуанджоу. На него страната ни се показа с народен щанд, проведен от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия. Джатев е настоял възбраната за българския вид роза да отпадне, описа Евгений Савчев. Изпратено е и питане към Министерството на земеделието, храните и горите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР