Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да

...
Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да
Коментари Харесай

Спряха трафик на 2,6 млн. лекарствени таблетки, използвани за прекурсори

Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати , които могат да бъдат употребявани за прекурсори на опиати, са арестувани от митническите чиновници от началото на годината, оповестиха от Агенция " Митници ".

Иззетите за деветте месеца на 2021 година общо 2 639 870  таблетки съставляват най-голямото количество медикаменти, обект на митническа машинация или контрабанда за преправка в наркотични субстанции, установявано от Агенция „ Митници “ през последните повече от 10 години.

Предишните по-големи количества са от 2018 година и възлизат на малко над 600 000 таблетки. По-голямата част от лекарствените артикули - 2 190 000 таблетки , са арестувани през юли при две инспекции - на Министерство на правосъдието Капитан Андреево и в София. В интервала 27-28 юли е извършена акция на дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “.

Проверен е и е пломбиран с митническа пломба товарен автомобил, влизащ от Турция през Министерство на правосъдието Капитан Андреево. Според директните документи част от транспортираната стока е лекарствен препарат, който не е утвърден за приложимост в Европейски Съюз.

Продуктът съдържа псевдоефедрин, заради което би могъл да послужи посредством преправка като суровина за произвеждане на метаамфетамин.   Впоследствие, преди явяване на транспортното средство във вътрешно митническо институция за митническо оформяне, е осъществена повторна инспекция на товара в склад в региона на София.

Установено е, че е изработен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е сменена с друга – Витамин С. На място в склада са открити и доставените от Турция медикаменти - 1 200 000 таблетки в истински опаковки.

По случая е формирано досъдебно произвеждане под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушаване на открития ред за разтоварване на стоката при директен превоз  по чл.242а от Наказателен кодекс - отклоняване от пренос.

По-рано същия месец - 8 юли на " Капитан Андреево " е тествана и друга пратка от Турция, ориентирана за различен вносител. Митническите чиновници откриват, че описаните в документите 24 кашона с витамини в действителност съставляват 33 000 опаковки или 990 000 таблетки от различен лекарствен артикул, също съдържащ псевдоефедрин.

По този случай е формирано досъдебно произвеждане под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. С разпореждане на наблюдаващия прокурор на водача е повдигнато обвиняване и му е наложена мярка възбрана да напуща рамките на страната.

Количеството псевдоефедрин, което може да бъде извлечено от двете колета с лекарствени артикули, е задоволително за производството на близо 92 кг метаамфетамин, които по цени  за потребностите на съдопроизводството  се прави оценка на близ о 3 000 000 лв..

Около 450 000 таблетки са арестувани и през април при различен случай. Лекарствените артикули са били транспортирани товарен микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия, а в митническите документи били разказани като витамини.

По случая са арестувани и са привлечени като обвинени двама мъже - водачът - полски жител, и съпътстващият го украински жител.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР