Над 2 000 души събраха на благотворителна вечеря – ифтар

...
Над 2 000 души събраха на благотворителна вечеря – ифтар
Коментари Харесай

В нощта Кадир 2 000 души се събраха на ифтар в Момчилград

Над 2 000 души събраха на благотворителна вечеря – ифтар на централния площад в Момчилград в свещената Нощ Кадир. Това се случва за първи път от 2019 година
 Кадир8
Заради международната пандемия от ковид през последните 2 години ифтари не бяха проведени, а вместо това беше раздавана храна на обществено слаби и възрастни поданици на общината. Тази година традицията беше възобновена.
 Кадир11
Благотворителната самодейност беше проведена от община Момчилград със съдействието на почетния жител Фуат Гювен, Сдружението на момчилградчаните в Бурса, Асоциацията на балканските и румелийските индустриалци и предприемачи.
 Кадир1
Много поданици на Момчилград и общината се събраха и седнаха на обща вечеря, без значение от техния етнос и вяра.
 Кадир2
Официални посетители на ифтара бяха заместник-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, ръководителят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, кметът на Кърджали и заместник-председател на Движение за права и свободи доктор инж. Хасан Азис, депутатът Адлен Шефкед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминфенди, регионалният водач на Движение за права и свободи Ресми Мурад.
 Кадир3
Тук бяха също почетните жители на Момчилград Фуат Гювен и Хасан Йозтюрк, кметове на прилежащи общини, представители на побратимени общини и изселнически организации в Турция.
 Кадир4
„Отбелязването на Нощта Кадир е образецът, който задават Момчилград и нейните жители за толерантността и заедността. Особено съм горда, че тук на площада мюсюлмани и християни сядат на обща софра, както са го правели в продължение на епохи насам в мир и съгласие. Ние споделяме както празниците си, по този начин и несгодите. Важно е постоянно да пазим човещината и да се поддържаме взаимно“, съобщи в приветствието си кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
 Кадир7
Поздрав към натрупалите се хора насочи и кметът на община Кърджали доктор инж. Хасан Азис.

„Нека довечера всички покажем, че Момчилград както може да бъде борбен, както може да отстоява своите права, както може да се бунтува, по този начин Момчилград към този момент толкоз години демонстрира своето единение и приемливост, когато чества своите празници дружно. Искам този модел на приемливост да пребъде във времето, да продължаваме да честваме своите празници общо за богатството на нашата татковина България“, съобщи доктор инж. Хасан Азис.
 Кадир
Част от храната, готова за ифтара, беше раздадена на нуждаещи се, които нямаха опция да участват на вечерята.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР