Над 120 ученици от 30 населени места в България изпратиха

...
Над 120 ученици от 30 населени места в България изпратиха
Коментари Харесай

Над 120 млади автори влизат в оспорвана надпревара за наградите в петото издание на конкурса на Център „Алеф”

Над 120 възпитаници от 30 обитаеми места в България изпратиха творбите си за присъединяване в Петия книжовен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”. Сред тях са както доста дебютиращи в този формат на изява, по този начин и познати имена от предходни състезания. Традиционно най-активни са учениците от Кърджали, Разград, Пловдив и София. Отличници по присъединяване тази година са Русе и Бургас.

Темата на състезанието, отдаден на 75 години от спасяването на българските евреи и в памет на починалите в лагерите на гибелта 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, даде опция на младежите да се пренесат посредством мислена машина на времето обратно или напред в годините. Те съумяха да се концентрират върху събитията в България през 1941-1943 година, да осмислят генезиса на акта на избавление на българските евреи, да се слагат в сходни обстановки и да одобряват функции, които биха изиграли при вероятно стичане на сходни условия в бъдеще.

Работилите по тематиката „ Аз бях един от избавените ” 35 средношколци са направили и изследователска работа, като са издирили очевидци от събитията през 1943 година и записвайки техните разкази са добавили нови обстоятелства към страниците на българската история.

Най-много възпитаници – 55 – са писали по тематиката: Ако машина на времето те „ върне ” в България през март 1943 година, по какъв начин би постъпил/а?

Да прозрат в бъдещето и да се опитат да предвиждат своето държание при сходна обстановка са избрали 32 от младите създатели.

Конкуренцията и тази година е извънредно сериозна. Цифрите сочат, че най-вече са кандидатите за призово място от Русе. Може би има значение фактът, че носителят на първа премия от четвъртото издание на състезанието Мануил Касабов, който взе участие в международен юношески конгрес в Израел, е техен съгражданин.

Популярността на литературният конкурс продължава да пораства с всяко последващо издание. „ Най-голямото задоволство за уредниците е освен броят участници, само че и креативната интерпретация на тематиките, която приказва за сериозен размисъл във връзка с ценностната система и отговорността на младите за бъдещето на човечеството. Творбите демонстрират още усърдие и упоритост да се покаже добра езикова просвета ”, споделя Алберта Алкалай, ръководител на Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”.

Сега думата има способеното жури: Михайлина Павлова – редактор в БНР, стратегия „ Христо Ботев ”, основен редактор на вестник „ Еврейски новини ” и на списание  La Estreya, и членове Румен Леонидов – стихотворец, журналист и издател на уеб страницата Факел.бг и Асен Йорданов – публицист и шеф на уеб страницата Бивол.бг.

Кои са се справили най-добре, ще стане ясно на 11 април, когато на тържествена гала в Бургас ще бъдат връчени премиите на спечелилите в състезанието.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР