Над 105 000 недвижими имота са били продадени през март

...
Над 105 000 недвижими имота са били продадени през март
Коментари Харесай

Над 70% повече чуждестранни инвестиции в Турция

Над 105 000 недвижими парцела са били продадени през март тази година, сочат данните на Националния статистически институт на страната (TurkStat). Това е с 5.3% по-малко по отношение на същия месец на предходната година, напомня турската осведомителна организация Daily Sabah.

Теднецията няма да се промени до края на настоящата година, рпогнозират анализатори, което значи, че ще бъдат осъществени по-малко покупко-продажби. Възстановяване на бранша експертите чакат през 2020 година Южната ни съседка обаче има всички шансове да регистрира връх що се касае до задграничните вложения в недвижими парцели в страната. През март този индикатор на годишна база се увеличи с цели 71.3%, като през предишния месец са регистрирани 3129 покупко-продажби. Към края на настоящата година броят им може да доближи 50 000.

Чуждестранните бизнесмени не престават да се насочват към Истанбул. Там са били осъществени 18.2% от общо всички покупко-продажби с чужденци през предишния месец. Второто място е за ваканционната мека Анталия, а третото – за столицата Анкара.

Иракчаните водят класацията по чужденци, които са купили най-вече турски парцели – 548. Следват иранците – 334 покупко-продажби. Третата позиция е за жителите на Саудитска Арабия – 189. Руснаците също се показват добре – със 156 покупко-продажби.

Интересът от задгранични бизнесмени към покупката на парцели в южната ни съседка запона да регистрира растеж през септември 2018 година, директно след фрапантното обезценяване на турската лира. Така през предходната година чужденци са придобили 39 663 турски парцела на обща стойност 4.6 милиарда USD. Прогнозите на Асоциацията на жилищните строители и вложители са тази сума да доближи 10 милиарда USD през настоящата година.

Ръстът на задграничните инвестиции идва на фона на спад при покупко-продажбите с 24% през януари и с 18% през февруари на годишна база. Що се отнася до строителството, то регистрира спад от 8.7% през последното тримесечие на предходната година. Основната причина е най-силното свиването на стопанската система за последните 10 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР