Над 100 са членовете на Клуба за българо-македонско приятелство, съобщи

...
Над 100 са членовете на Клуба за българо-македонско приятелство, съобщи
Коментари Харесай

Нова историческа комисия ще се опита да реши спорните въпроси със Северна Македония

Над 100 са членовете на Клуба за българо-македонско другарство, заяви историкът Стефан Дечев, един от учредителите клуба.

Клубът е гражданска общественост на общественици от България и Република Северна Македония, основана на 19 април тази година, с цел да отговори на провокациите, пред които се намират двете страни, уточни Атанас Шарков, един от учредителите на клуба.

Той сподели, че по време на комунизма тоталитарните режими и в двете страни са провели доста тежка пропагандна война между тях. След 1990-та година тази война действително продължи с друг интензитет, добави Шарков.

Той заяви, че в границите на Клуба ще бъдат основани работни групи от специалисти и експерти за доближаване в разнообразни области – просвета, обучение, просвета, киберсигурност, отбрана и битка с дезинформацията, гражданско общество, стопанска система.

Ще бъде основана и историческа комисия в сянка сред историци от двете страни, заяви Шарков, представен от Българска телеграфна агенция.

В момента работи и историческата, комисия която бе образувана според Договора за добросъседство от 2017 година, само че към този момент не е постигнала обилни резултати.

Сред учредителите на Клуба са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Майя Грекова, публицистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, специалистът по защита Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, историкът Драган Зайковски, някогашните македонски министър председатели Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

Проф. Александър Кьосев, учител по съвременна културна история в СУ " Св. Климент Охридски “, чиито корени са от Дойран, уточни, че българските държавни управления през последните 10 години са създали по този начин, че българофобията в Република Северна Македония се е нараснала по 10.

Според него би трябвало да се вгледаме в дребните неща, които ни свързват, а не в това, което ни разделя. Когато българските политици споделят, че една нация е измислена, няма по какъв начин връзките сред двете страни да са положителни, сподели Кьосев.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР