Над 100 поверителни документа от американските служби, свързани пряко с

...
Над 100 поверителни документа от американските служби, свързани пряко с
Коментари Харесай

Какво знаем за теча на секретни документи от Пентагона, свързани с войната в Украйна

Над 100 поверителни документа от американските служби, свързани директно с войната в Украйна, някои с гриф " Строго секретно ", изтекоха онлайн.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и Пентагонът към този момент проверяват теча на данни и занапред ще правят оценка опасността за националната сигурност.

Течът на данни става факт на фона на упованията Украйна да предприеме контраатака в окупираните от съветската войска територии тази пролет. Какво знаем до момента?
Какви са документите
По-голяма част от изтеклите документи се появиха онлайн на 5 април в няколко съветски канала в приложението за известия Телеграм и оттова - в медиите.

Документите съставляват фотоси на хартиени копия на сводки на военното разузнаване на Съединени американски щати за войната в Украйна и карти с нанесени позиции и военни дейности. Поне един от документите е жестоко редактиран, съгласно инспекция на проверяващия уебсайт Става въпрос за операция и повишена численост на военните загуби на Украйна за сметка на Русия.

Документите, част от които са обозначени с гриф " строго секретно ", са цялостни с последователност и показват подробна картина на войната в Украйна към началото на март 2023 година

В тях има данни за жертвите, понесени от двете страни, за военната накърнимост на всяка от тях и за относителната им мощ. Свободна Европа се срещна с над 50 фотоси на документи, които ни бяха предоставени от Bellingcat.

В една от сводките написа, че изтребителите си МиГ-29. Това е маркирано като " предизвикателство " и е обяснено, че би оставило България без изтребители, които да охраняват въздушното пространство, до момента в който не бъдат доставени създадените в Съединени американски щати F-16, " което ще стане най-малко след година ".

От българското Министерство на защитата (МО) отхвърлиха да са провеждани диалози за безплатно даване на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Някои от документите включват подробни сведения за образованието на бойци и оборудването, които се дават на Украйна, до момента в който тя събира дузина нови бригади за нахлуване.

В една от изтеклите сводки е разказана степента на подготвени и комплектовка на бригадите, по кое време ще бъдат подготвени и се изброяват всички танкове, бронирани машини и артилерийски установки, които се дават от западните съдружници на Украйна. Отбелязва, се че " периодите за доставка на оборудването ще повлияят на образованието и готовността ". Една от картите включва " график на замръзналата земя ", който прави оценка положението на почвата в Източна Украйна с напредването на пролетта.
" Ето ви малко изтекли документи " - по какъв начин се случи?
Все още не е ясно по какъв начин тъкмо са изтекли документите. Първото открито повяване на секретни сводки в интернет е от 4 март - посредством сървър на платформата за известия Дискорд (Discord).

Американските управляващи не изключват опцията зад приключването на информацията да стоят проруски детайли. Украински публични лица от своя стрна слагат под подозрение истинността на документите.

Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, написа в Телеграм, че съгласно него зад хипотетичното приключване на информация стои Русия.

В същото време съветски Телеграм канали подозират следено приключване на информация преди предстояща украинска контраатака в окупираните територии в идващите седмици.

Повечето документи са датирани от началото на март 2023 година На 4 март - повече от месец преди изявленията в Телеграм и 4chan - в Discord канал, наименуван " Minecraft Earth Map ", са оповестени 10 документа, написа Bellingcat. Minecraft е известна компютърна игра с милиони консуматори по целия свят. " Ето, ви малко изтекли документи ", афишира един от потребителите и прикача 10 документа за Украйна, някои от които с обозначението " Строго секретно ".

След това документите се появяват в 4Chan, Телеграм и Туитър и доближават до медиите месец по-късно.

В разбор на изображенията на Bellingcat се отбелязва, че нито един от документите не е сканиран - изтеклите копия за снимани. Върху документите от началото на март се вижда, че листовете са прегъвани, а на назад във времето има предмети, по които си проличава, че фрагментите да направени на едно и също място.
Може ли това да повлияе на хода на войната?
Изтичането на документи е сензитивно и евентуално нездравословно, само че няма да промени хода на войната,

Пролетната контраатака на Украйна може да се окаже повратен миг, който да промени динамичността на бойното поле и да приготви почвата за следващи мирни договаряния.

В изтеклите досега документи обаче няма нищо, което да демонстрира посоката и задачата на украинската контраатака. Голяма част от информацията в документите е към този момент известна от медийни изявления.

Кремъл би трябвало да има много добра визия за мащаба на подготовката на Украйна, макар че неуспехите на съветското разузнаване са явни през цялата война. Но Киев би трябвало да държи врага в неопределеност по отношение на метода, по който ще се развие настъпателната акция, с цел да усили оптимално възможностите за триумф, написа BBC.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР