Над 100 000 души се събраха в центъра на беларуската

...
Над 100 000 души се събраха в центъра на беларуската
Коментари Харесай

Над 100 000 в центъра на Минск, Лукашенко сниман с бронежилетка и автомат в ръка

Над 100 000 души се събраха в центъра на беларуската столица Минск за следващия огромен митинг против преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Вижте фотоси

Протестиращите извършиха централния Площад на независимостта в Минск макар заканите на управляващите да не показват и засиленото полицейско наличие. Министерството на защитата разгласи, че армията ще се намеси при несанкционирани демонстрации, с цел да отбрани националните монументи. Самите протестиращи споделиха, че вярата е по-силна от страха.

Лидерът на опозицията и някогашен претендент за президент Светлана Тихановска прикани протестиращите да продължат с дейностите си, с цел да защитят правата си.

 Снимка: БТА/АР

Президентът Александър Лукашенко още веднъж съобщи, че демонстрациите се провеждат от чужбина и повтори заканите си, че НАТО струпва военна мощ по границата на Беларус - изказване, което Алиансът изрично опроверга: " Силите на НАТО доближават. Ситуацията, от тяхна позиция, е нестабилна вътре в страната и те прибегнаха до дейни интервенции. Разположили са военни и самолети f-16 на 15-20 минути от границата ни, тъй че бях задължен да повиша бойната подготвеност на армията ".

Хеликоптерът на президента бе сниман в небето над столицата, като малко по-късно кацна в резиденцията му в Минск. От видеокадрите, публикувани в You Tube се вижда по какъв начин Лукашенко слиза от вертолета с автомат в ръка и облечен с бронежилетка.

Масовите митинги започнаха в Беларус тъкмо преди две седмици - след президентските избори, които Лукашенко завоюва с над 80%, а Тихановска получи едвам 10%.

 Снимка: БТА/АР

Опозицията не признава тези резултати и упорства за повторни избори, които да бъдат почтени и свободни Ройтерс цитира изказване на съветския министър на външните работи Сергей Лавров, съгласно който напусналите Беларус незабавно след изборите на 9 август опозиционни водачи желаят кръвопролития.

Лавров съобщи, че Светлана Тихановска, която е в Литва, е била подтиквана на зове за продължение на митингите.

 Снимка: БТА/АР

А президентът на Украйна Володимир Зелински разгласи в телевиционно изявление какво би направил, в случай че беше на мястото на Лукашенко: " Ако съм сигурен в себе съм, убеден че аз съм изборът на народа, на хората, тогава мога да успокоя всички. Определено по тази причина бих споделил: " След месец - нови избори. Аз ще се явя, да се яви и който различен желае " ще поканя интернационалните наблюдаващи от всевъзможни страни - германци и украинци, руснаци и американци, французи. И бих споделил на беларуския народ: " Моля, изберете който желаете ". Убеден съм че тогава резултатът ще е неоспорим и всичко ще е умерено, без кръв, почтено и историческо! ".

Живи вериги за взаимност с Беларус в балтийските страни

Хиляди жители на балтийските страни се събраха през днешния ден, с цел да образуват жива верига в символ на взаимност с протестиращите в Беларус, 30 години след сходна акция против Съветския съюз, съобщи Франс прес.

В Литва живата верига ще бъде с дължина към 30 километра - от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Организаторите чакат към 50 000 души да се включат в самодейността.

Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановская, която откри леговище в Литва след противоречивите президентски избори на 9 август в своята страна, съобщи, че също може да се включи в акцията.

На 23 август 1989 година милиони жители образуваха жива верига през трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония - с цел да изразят волята си за самостоятелност от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Литовският президент Гитанас Науседа, също участник в " Балтийския път " - първата жива верига през 1989 година - също е предстоящ на днешното събитие.

В Латвия стотици стачкуващи минаха около границата с Беларус, след което оформиха жива верига в село Пиедруя пред погледите на беларуските граничари, на пост от другата страна на река Даугава, която разделя двете страни.

Други живи вериги са планувани в естонската столица Талин и на фамозния Карлови мост в Прага.

" Балтийският път " от 1989 година въодушеви други сходни начинания в целия свят през последните 10 години, в това число в Хонконг, Каталуния и Тайван.

Литва, Латвия и Естония в този момент са членки на Европейския съюз и на НАТО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР